Revoluţionarii s-au adunat la Universitate pentru a comemora eroii din decembrie 1989 - FOTO

Peste 300 de revoluţionari s-au strâns, luni, în Piaţa Universităţii din Bucureşti pentru a depune coroane de flori în memoria celor căzuţi în decembrie 1989 şi pentru a marca evenimentele de acum 26 de ani, "de la sângerosul decembrie 89".

902 afișări
Imaginea articolului Revoluţionarii s-au adunat la Universitate pentru a comemora eroii din decembrie 1989 - FOTO

Revoluţionarii s-au adunat la Universitate pentru a comemora eroii din decembrie 1989 (Imagine. Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Evenimentul, organizat de Asociaţia "21 Decembrie 1989", a început de la primele ore luni dimineaţă, la Cimitirul Eroii Revoluţiei din Capitală, acolo unde sute de persoane au participat la o ceremonie de comemorare a eroilor căzuţi în lupta împotriva comunismului.

Sute de revoluţionariau participat la momentul solemn de depunere a coroanelor de la Cimitirul Eroii Revoluţiei.

Doamna Băncilă a venit în fiecare an. Ea îşi plânge băiatul pe care l-a pierdut la doar 21 de ani şi se prezintă ca fiind ”mama lui Şerban Bogdan Stan, împuşcat la televiziune, în spatele blocului”. ”Moartea a venit de sus din televiziune pentru băiatul meu. Copilul meu a avut «onoarea» să fie omorât de unul dintre ei, de-ai lor din Armată”, spune femeia.

Pentru nenorocirea care i s-a întâmplat acum 26 de ani, îi consideră direct vinovaţi pentru moartea băiatului ei pe cei care au preluat puterea imediat după căderea regimului comunist şi care spunea ea din sediul Televiziunii Române chemau tinerii la luptă.

Prezent şi el la Cimitirul Eroii Revoluţiei, în rândul revoluţionarilor, spre nemulţumirea participanţilor, Petre Roman i-a dat o explicaţie femeii îndurerate. "Forţele de represiune au reprimat pentru că aşa era ordinul celui care azi nu mai este. Dar aşa era ordinul care a însemnat o crimă împotriva poporului român", a spus Petre Roman.

La 26 ani de la Revoluţie, reprezentanţii Asociaţiei "21 decembrie 1989" condamnă închiderea dosarului şi se declară ”mâhniţi şi înfrânţi”.

"Cu toţii suntem înfrânţi, a fost un eveniment groaznic acum trei luni. Sper că nu va dura mai mult de şase săptămâni până ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da decizia corectă, iar cei care şi-au permis să închidă dosarul, mai exact Ion Vasilache şi prim-procurorul României Tiberiu Niţu, vor vedea că avem dreptate", a declarat Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei.

La orele prânzului, revoluţionarii au depus coroane la Universitate, în prezenţa fanfarei militare şi a zecilor de trecători curioşi care s-au oprit să facă fotografii.

Revoluţionarii prezenţi şi-au amintit momentele prin care au trecut în urmă cu mai bine de un sfert de veac şi au spus cu tristeţe că România de azi nu este cea pentru care au ieşit în stradă şi pentru care au luptat.

"Au venit neocomuniştii şi au distrus toată industria - atât pe cea grea, cât şi pe cea uşoară. În prezent nu mai există locuri de muncă pentru cei tineri. Eu nu pentru asta am ieşit în stradă atunci, nu pentru ca fiii mei, cei trei copii ai mei, să trebuiască să muncească în Germania, iar cel mic, de 14 ani, să nu aibă niciun viitor în ţara lui. Şi cei din Colectiv au murit tot din cauza acestor incompetenţi", a spus Mihai Berbecaru, secretarul general al Sindicatului Revoluţionarilor 1989.

După mai bine de trei ore în care au participat la evenimentele de comemorare, ziua s-a încheiat pentru revoluţionari la sediul asociaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici