Rezidenţi ai lui Pesamosca: Îi ziceam tata Pesi, îl iubeam fără limite, el ne-a îmbolnăvit de meserie

Rezidenţii din anii 1984-1985 ai profesorului Alexandru Pesamosca de la spitalele "Grigore Alexandrescu" şi "Budimex" îi spuneau medicului "tata Pesi" şi îl iubeau fără limite, ei povestind că îi ţinea lângă el continuu chiar şi când opera de dimineaţa până noaptea, "îmbolnăvindu-i de meserie".

998 afișări
Imaginea articolului Rezidenţi ai lui Pesamosca: Îi ziceam tata Pesi, îl iubeam fără limite, el ne-a îmbolnăvit de meserie

Rezidenţi ai lui Pesamosca: Îi ziceam tata Pesi, îl iubeam fără limite, el ne-a îmbolnăvit de meserie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medicul specialist în Chirurgie Pediatrică de la Spitalul de Copii Botoşani, dr. Viorel Livadariu, unul dintre rezidenţii profesorului din acea vreme, îşi aminteşte cu multă emoţie de cel pe care îl numeau "tata Pesi".

"Noi îi ziceam «tata Pesi», un om care te copleşea o dată prin statura fizică şi după aceea prin cunoştinţele teoretice pe care le avea. Apoi nu mai vorbim de măiestria cu care executa operaţiile", a povestit, pentru MEDIAFAX, medicul Livadariu.

Ca tânăr rezident, medicul botoşenean îşi aminteşte cât de mândri erau el şi colegii lui, la început, când erau primiţi de profesorul Pesamosca să intre în sala de operaţii.

"Eram foarte mândri la început când ne primea cu el în sala de operaţie. Măcar să ţin un depărtător în mână, dar să ştiu că am intrat în operaţie cu tata Pesi. Când am reuşit să intru mâna a doua cu el la prima operaţie nu-mi reveneam din fericire. Tata Pesi ştia să se comporte cu noi, încât îl iubeam cu toţii îl iubeam fără limite. Eram 14 rezidenţi la număr în echipa din care făceam şi eu parte", a mai povestit medicul Livadariu.

Potrivit acestuia, toţi rezidenţii au învăţat meseria de la "tata Pesi".

"Am învăţat cu toţii meserie de la el. Pur şi simplu ne-a îmbolnăvit pe toţi de meserie, ne-a obişnuit cu munca multă, încât mulţi dintre noi uitam că avem familii. Avea o putere de muncă debordantă, era capabil să opereze de dimineaţă până noaptea, iar noi toţi eram tot timpul după el prin clinică", a mai spus medicul Livadariu.

Alexandru Pesamosca a decedat în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul "Marie Curie". Decesul a avut loc în jurul orei 2.00, în Clinica de ortopedie din cadrul spitalului, potrivit unor apropiaţi ai familiei profesorului.

"Dorinţa profesorului Pesamosca a fost să se sfârşească în locul pe care l-a iubit foarte mult, în locul lui de muncă, care-i devenise şi casă", potrivit aceloraşi apropiaţi ai familiei.

Profesorul fusese transferat de la Spitalul Floreasca în urmă cu câteva zile. El fusese internat în unitatea sanitară în 18 iunie pentru că respira greu şi avea o durere în piept.

Gabriel Smarandache, managerul spitalului "Marie Curie", a declarat, pentru MEDIAFAX, că trupul profesorului va fi depus, joi, în capela bisericii Cuviosul Stelian şi Sfântul Nicolae-Brâncoveanu din curtea spitalului, iar vineri în sala de consiliu a Facultăţii de Medicină "Carol Davila".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici