Român umilit în Italia de oamenii legii: Am fost forţat să şterg urina cu faţa

Nicolae Daju, 56 de ani, este una dintre victimele poliţiştilor arestaţi pentru tortură la Verona.

1364 afișări
Imaginea articolului Român umilit în Italia de oamenii legii: Am fost forţat să şterg urina cu faţa

Nicolae Daju trăieşte pe stradă din 2020, scrie presa italiană

Nicolae Daju locuieşte în stradă din 2020. Povestea românului a apărut astăzi în publicaţia „Corriere della Sera”.

„Toată casa mea este aici”, le-a povestit românului jurnaliştilor, în timp ce stă oe o bancă de pe peronul 10 al gării din Verona.

Nicolae Daju ţine totul în rucsacul său. „Înăuntru am un sac de dormit, un tricou şi puţin altceva. Dorm unde apuc, uneori în gară, alte nopţi trebuie doar să-mi găsesc un adăpost. Pentru a mânca, există Ronda della carità. Între timp, îmi caut de lucru ca muncitor, dar nu e uşor la vârsta mea”.

Nicolae are 56 de ani, este român şi locuieşte pe străzile din Verona din 2020. Este una dintre victimele poliţiştilor arestaţi pe 6 iunie pentru torturile pe care le-au aplicat persoanelor fără adăpost, alcoolicilor şi imigranţilor.

Daju a făcut cunoştinţă cu brutalitatea agenţilor pe 14 octombrie 2022. „Eram într-un bar cu un prieten şi deodată vedem doi agenţi care vin spre noi: unul mare şi înalt, celălalt mic. Îmi cer actele şi îmi ordonă imediat să urc cu ei în maşină. Am mers 50 de metri, au oprit maşina şi m-au bătut. Deci, fără motiv...”.

Stropit cu spray cu piper

Bărbatul explică faptul că, odată ajuns la secţie, a fost din nou atacat: „M-au lovit cu pumnul, apoi mi-au dat cu bastonul în spate. Unul dintre ei avea un spray în mână: m-a stropit pe faţă şi am leşinat”.

Românul i-a povestit tot procurorului care anchetează cazul, iar mărturia lui a ajuns trecută în ordinul cu care judecătorul de instrucţie din Verona a dispus arestarea a cinci poliţişti.

„Trebuia sa merg la baie şi, până la urmă, mi-au spus să fac acolo, într-un colţ. Aşa am făcut, dar apoi unul dintre gardieni m-a doborât şi mi-a apăsat faţa în podeaua udă, ca să mă facă să o curăţ...”

Acoperit de vânătăi şi urină, Nicolae Daju a rămas umilit la pământ. Împotriva lui, în acea seară, agenţii declanşaseră o plângere pentru beţie şi abatere administrativă, pentru că refuzase să semneze procesul-verbal (fals) întocmit de ei.

„M-au bătut, m-au stropit cu spray cu piper, m-au insultat. Încă nu ştiu de ce au făcut-o, nu înţeleg...”, afirmă Nicolae.

Ordinul magistratului conţine fragmente din mărturiile altor victime, nu doar a românului, fiind vizate şi alte naţionalităţi, printre care marocani şi tunisieni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici