Românca Iulia Moţoc, aleasă în funcţia de judecător al Curţii Penale Internaţionale. Instituţia a emis mandat de arestare pe numele lui Putin

Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea prof. Iulia Motoc în funcţia de judecător al Curţii Penale Internaţionale, cu prilejul alegerilor organizate la 4 decembrie 2023.

608 afișări
Imaginea articolului Românca Iulia Moţoc, aleasă în funcţia de judecător al Curţii Penale Internaţionale. Instituţia a emis mandat de arestare pe numele lui Putin

Iulia Moţoc

„Alegerea prof. Iulia Motoc în această funcţie, în premieră pentru România, reprezintă un succes al diplomaţiei române şi reconfirmă profilul ţării noastre de stat profund ataşat dreptului internaţional şi ordinii de drept la nivel internaţional, precum şi valorilor umanismului sprijinite constant de diplomaţia română. Promovarea prof. Iulia Motoc pentru o funcţie de judecător la Curtea Penală Internaţională şi alegerea sa în această funcţie fac parte din demersurile active ale României de susţinere a Curţii Penale Internaţionale, instanţă unică prin mandatul său de sancţionare, în condiţiile Statutului de la Roma, a celor care săvârşesc crime împotriva umanităţii, crime de război, genocid sau crime de agresiune”, potrivit unui comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că „vasta expertiză a prof. Iulia Motoc în domeniul protejării şi promovării drepturilor fundamentale va contribui la consolidarea profesionalismului şi a eticii la nivelul Curţii Penale Internaţionale, întărind actul de justiţie la nivel internaţional”.

Şi consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe, a fost votat, pe 9 noiembrie, judecător la Curtea Internaţională de Justiţie.

„Onorat să fiu ales astăzi în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU de către Adunarea Generală a ONU cu 117 voturi şi Consiliul de Securitate al ONU cu 9 voturi, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie”, scria Aurescu pe platforma X (Twitter).

Curtea Penală Internaţională (CPI) este prima şi totodată singura instanţă penală internaţională permanentă. Această instituţie a fost înfiinţată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat la data de 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 123 de state sunt părţi la Statutul CPI. CPI este complementară jurisdicţiilor penale naţionale, competenţa acesteia incluzând crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunităţii internaţionale.

Cel mai recent, România s-a numărat printre statele care, la 2 martie 2022, au sesizat Procurorul CPI solicitând anchetarea crimelor de război, a crimelor împotriva umanităţii şi genocidului comise în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

CPI a emis mandat internaţional de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
motoc,
cpi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici