Sălaj: Două vagoane încărcate cu ţiţei s-au răsturnat

Încărcătura celor două vagoane ale unui tren de marfă răsturnate în judeţul Sălaj este de o sută de tone de ţiţei, în timp ce întreaga garnitură de 33 de vagoane are 1.100 de tone de ţiţei brut, reprezentanţii ISU susţinând că nu există pericol de explozie pentru că ţiţeiul nu e în stare lichidă.

31 afișări
Imaginea articolului Sălaj: Două vagoane încărcate cu ţiţei s-au răsturnat

Sălaj: Două vagoane cu ţiţei s-au răsturnat, alte trei au deraiat (Imagine: Mediafax Foto)

Încărcătura celor două vagoane ale unui tren de marfă răsturnate în judeţul Sălaj este de o sută de tone de ţiţei, în timp ce întreaga garnitură de 33 de vagoane are 1.100 de tone de ţiţei brut, reprezentanţii ISU susţinând că nu există pericol de explozie pentru că ţiţeiul nu e în stare lichidă.

Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, a declarat că nu există pericolul producerii unei explozii sau a unui incendiu întrucât ţiţeiul este în stare vâscoasă, şi nu lichidă şi nu se aprinde uşor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Garnitura formată din 33 de vagoane transporta ţiţeiul de la Suplacu de Barcău la Jibou, de unde urma să fie preluat şi dus la o rafinărie.

La faţa locului au sosit reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Sălaj, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului Sălaj şi procurori care vor deschide o anchetă pentru a stabili împrejurările şi cauzele incidentului.

Echipele de intervenţie din judeţul Sălaj au reuşit să ridice şi să repună pe şine unul din vagoanele răsturnate.

Directorul Regionalei CFR Cluj, Dumitru Bucur, a declarat, joi, că la fel se va proceda şi cu cel de-al doilea vagon răsturnat şi că se speră ca până joi seara circulaţia rutieră să poată fi reluată pe ruta Zalău – Mirşid – Jibou.

"Am reuşit să poziţionăm pe şine unul din vagoanele răsturnate, iar trenul-macara îl va duce la Jibou, după care se va reîntoarce la faţa locului ca să ridice pe şine celălalt vagon. Şi acesta va fi tractat în Staţia CFR Jibou. Sper să terminăm până diseară, ca să fie reluat traficul“, a declarat Dumitru Bucur.

În ceea ce priveşte celelelate trei vagoane deraiate, două din acestea au fost tractate de o locomotivă în Gara Mirşid, tot acolo urmând să fie dus şi ultimul din ele.

Două vagoane ale unui tren de marfă încărcat cu ţiţei s-au răsturnat şi alte trei au deraiat, în noaptea de miercuri spre joi, la ieşirea din localitatea Mirşid, judeţul Sălaj, iar din vagoanele răsturnate se scurge petrol pe la capac şi supapă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că incidentul s-a produs miercuri seara în jurul orei 23.00, iar în cursul nopţii la faţa locului au ajuns echipe de la ISU Sălaj care au izolat perimetrul.

O parte din ţiţeiul aflat în cele două vagoane ale unui tren de marfă răsturnate în judeţul Sălaj s-a scurs într-o rigolă care comunică cu pârâurile din zonă, echipele de intervenţie fiind pregătite să împrăştie un praf absorbat care să evite extinderea ţiţeiului.

Potrivit reprezentanţilor echipelor de intervenţie, ţiţeiul este vâscos, motiv pentru care s-a oprit într-o porţiune plană a rigolei, unde bălteşte.

Pentru că scurgerea nu poate fi oprită, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj au adus la faţa locului un praf absorbant, care va fi împrăştiat în rigolă în cazul în care balta de ţiţei se va extinde către pârâuri.

În zonă au fost aduse şi butoaie din metal în care va fi colectat ţiţeiul scurs din vagoane, până în prezent aproape două tone de ţiţei brut împrăştiinu-se pe iarbă şi pe suprafaţa din vecinătatea căii ferate şi ajungând şi într-o rigolă ce comunică cu câteva pârâuri din zonă.

Operaţiunea de colectare a ţiţeiului trebuie făcută rapid, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj declarând că dacă vremea se încălzeşte peste 16 grade Celsius ţiţeiul va trece din stare vâscoasă în stare lichidă, existând riscul să se infiltreze în sol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici