Şantier deschis de Deva Gold în zona Certej, pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint

SC Deva Gold SA a început organizarea de şantier pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint de la Certej, iar în urma unor sesizări făcute de societatea civilă, comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au făcut un control, stabilind că societatea are autorizaţiile necesare în acest sens.

832 afișări
Imaginea articolului Şantier deschis de Deva Gold în zona Certej, pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint

Şantier deschis de Deva Gold în zona Certej, pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint (Imagine: Maximilian Dezideriu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Garda Naţională de Mediu, comisarii instituţiei au făcut, în 21 octombrie, un control, ca urmare a sesizărilor venite din partea societăţii civile, referitoare la începerea lucrărilor de amenajare aferente proiectului privind exploatarea minereurilor de aur şi argint din perimetrul Certej, localitatea Bocşa Mică, judeţul Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu susţin că Deva Gold SA, titularul proiectului “Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara”, are un acord de mediu revizuit, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, de care are nevoie pentru derularea proiectului.

“Situaţia din teren a arătat că, până la data controlului, SC Deva Gold SA a efectuat circa 6% din totalul lucrărilor prevăzute în Obiectivul «Organizare de şantier» din cadrul proiectului derulat în zona perimetrului minier Certej. Urmare a controlului, nu au fost constatate neconformităţi faţă de prevederile acordului de mediu emis conform legii”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în timpul inspecţiei pe teren, comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au constatat că societatea a început execuţia unor lucrări pentru iazurile de decantare steril de flotaţie şi pentru iazul de decantare steril de cianuraţie. Aproximativ opt hectare de teren au fost decupate de stratul vegetal şi s-au început lucrările de excavaţie la terasamente. De asemenea, s-au şăpat şanţurile de scurgere a apelor pluviale pentru protecţia lucrărilor pe o lungime de circa 1.700 de metri şi au fost construite drumurile industriale de acces în interiorul platformei.

“Precizăm că la data controlului, societatea SC Deva GOLD SA nu desfăşura lucrări de exploatare în perimetrul Certej şi nici în alt perimetru deţinut”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, începerea activităţii de exploatare a minereurilor de aur şi argint din perimetrul Certej de către Deva Gold se va face în mod legal numai după obţinerea autorizaţiei integrate de mediu.

Compania SC Deva Gold SA urmează să deruleze la Certej un amplu proiect de exploatare a aurului, împotriva căruia organizaţiile de mediu au declanşat mai multe acţiuni de protest.

Potrivit unor informaţii prezentate de organizaţiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupă o suprafaţă de 456 hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu - cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu - şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, ar urma să fie depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.

Deva Gold s-a aflat în toamna lui 2012 în mijlocul unui scandal din cauza acordului de mediu primit pentru exploatarea de aur de la Certej.

În septembrie 2012, ministrul de atunci al Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, în regim de urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Ministrul Mediului solicita conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional.

Agenţia Regională de Mediu Timişoara anunţa, atunci, că a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej şi că legislaţia nu prevede informarea autorităţii de mediu în astfel de cazuri.

Ulterior, Agenţia pentru Protecţia Mediului a depus, la Tribunalul Bucureşti, cererea prin care a solicitat anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej. În decembrie 2013, Tribunalul a luat act de faptul de Agenţia pentru Protecţia Mediului a renunţat la proces. În acest timp, compania a făcut exproprieri.

Un procent de 80% din acţiunile Deva Gold sunt deţinute de Eldorado Gold. În septembrie 2013, Eldorado Gold anunţa că va începe lucrările de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva şi Muncel, judeţul Hunedoara, compania precizând că a finalizat forările de la exploatarea Certej, iar rezultatele vor fi folosite la actualizarea datelor referitoare la geologia depozitelor.

Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare şi producţie a aurului, cu activităţi în Turcia, China, Grecia, Brazilia şi România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici