Scandal în cel mai exclusivist internat din Danemarca: abuzuri sexuale, bătăi şi studenţi obligaţi să bea urina colegilor

Cazul Institutului Herlufsholm afectează şi copiii cu sânge regal: şcoala are aproape cinci secole de istorie, iar taxele de şcolarizare ajung până la 20.000 de euro anual.

6213 afișări
Imaginea articolului Scandal în cel mai exclusivist internat din Danemarca: abuzuri sexuale, bătăi şi studenţi obligaţi să bea urina colegilor

Aproape 500 de ani de istorie, profesori atent selecţionaţi, şcolarizarea care trece de 6.000 de euro şi ajunge până la 20.000 de euro pe an. Într-un astfel de aşezământ se vorbeşte despre abuzuri sexuale, bătăi, studenţi nou-sosiţi forţaţi să bea urina celor mai în vârstă. Familiile bogate şi nobile îşi trimit copiii la acest internat, Herlufsholm, la 80 de kilometri sud de Copenhaga, socotită cea mai exclusivistă şcoală din Danemarca.

Iar scandalul care a copleşit institutul pătează CV-ul uneia dintre cele mai bine cotate ţări în domeniul educaţiei. Întemeiat între zidurile unei mănăstiri antice, în 1565, super-institutul pregăteşte studenţii pentru universitate (şi familia regală îşi trimite copiii).

Ministrul cere rambursarea taxelor

Prinţul Frederick, viitorul rege al Danemarcei, şi soţia sa, Prinţesa Maria, după ce şi-au retras în iunie primul copil din internat, au anunţat că al doilea copil, Isabella, nu va fi înscrisă la Herlufsholm. Într-o declaraţie, familia regală şi-a exprimat nedumerirea. Prinţesa Maria conduce o fundaţie care îşi propune să combată bullying-ul şi să promoveze bunăstarea copiilor.

Scandalul a izbucnit în luna mai, cu o anchetă TV2: filmări cu abuzuri între studenţi, bătăi şi victime. Elevii intervievaţi au povestit despre un „sistem exclusivist şi opresiv”, tolerat de autorităţile şcolare. Un caz naţional. O poveste „de neiertat”, a definit-o premierul Mette Frederiksen.

Demiterile şi demisiile directorului şi ale Consiliului de Administraţie nu au închis subiectul. Ministerul Educaţiei, care a declanşat o anchetă internă, cere colegiului să ramburseze taxele familiilor, iar statul să taie fondurile publice pentru institut. Măsuri cu care nu este de acord noul direct, Tim Petersen, care a declarat unui ziar danez că problema nu a fost generalizată, ci legată de „o subcultură limitată la unii studenţi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici