SCANDAL în Parlament: MAJORAREA alocaţiei pentru copii rămâne valabilă, dar se schimbă sursa de finanţare. Dragnea: Amendamentul, demagogic/ Deficitul bugetar creşte la 2,76%

Majorarea alocaţiilor copiilor, adoptată joi de Parlament, rămâne valabilă, dar se va schimba sursa de finanţare. Decizia a fost luată după o şedinţă de urgenţă între Liviu Dragnea şi grupurile parlamentare ale PSD. Amendamentul PNL prevedea ca sursă de finanţare fondul pensiilor speciale. Majorarea alocaţiei copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei, va intra în vigoare începând cu 1 martie.

18019 afișări
Imaginea articolului SCANDAL în Parlament: MAJORAREA alocaţiei pentru copii rămâne valabilă, dar se schimbă sursa de finanţare. Dragnea: Amendamentul, demagogic/ Deficitul bugetar creşte la 2,76%

SCANDAL în Parlament după MAJORAREA alocaţiei pentru copii/ Dragnea: Amendamentul a fost demagogic. Mărirea rămâne valabililă

UPDATE ora 22:50 Dragnea, replică la criticile Opoziţiei: N-am statura unui om de stat paralel

După ce parlamentarii au adoptat un amendament al PNL care prevede majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 84 lei la 150 de lei, bani luaţi din excedentul înregistrat de Bugetul asigurărilor sociale, avut loc o şedinţă fulger la grupul PSD, în pauza de consultări. Revenind în plen, Liviu Dragnea a propus modificarea sursei de finanţare, astfel liderul PSD propune ca banii pentru majorarea alocaţiilor de stat pentru copii să fie luaţi prin creşterea deficitului bugetar de la 2.55% la 2.76%.

După ce amendamentul liderului PSD a fost admis, a existat un schimb de replici între Liviu Dragnea şi parlamentarii Opoziţiei.

Dragnea a afirmat că amendamentul Opoziţiei este „demagogic”, sursa de finanţare pentru implementarea acestuia fiind inaplicabilă.

„Un amendament demagogic este un amendament care nu poate fi pus în aplicare, care a fost făcut de oameni care habar nu au de regulile şi legislaţia financiar bugetară şi l-au făcut fără să se gândească că ar putea fi adoptat, urmând ca ulterior într-adevăr banii să nu ajungă la copii pentru că nu exista sursa de finanţare. (...) Vă mulţumesc pentru acest vot, pentru că abia acum există bani reali pentru majorarea alocaţiilor pentru copii, restul e circ ”, a susţinut Liviu Dragnea, în plen, la debaterea bugetului de stat pentru anul 2019.

În replică, iniţiatorul amendamentului, deputatul PNL Robert Sighiartău, i-a cerut acestuia demisia în plen.

„Daţi copiilor alocaţii. Amendamentul pentru creşterea alocaţiilor însemnă demagogie pentru dumneavoastră? Pentru pensii special aveţi bani, pentru clienteala pesedistă aveţi bani, pentru cele 27 de ministere şi peste 150 de secretar de stat aveţi bani, pentru amante, nepotism distrugeţi ţara domnule Dragnea, daţi-vă demisia. PSD-ALDE a votat împotriva majorării alocaţiilor copiilor la Senat. Să vă fie ruşine încă o data, că vă bateţi joc de viitorul copiilor”, a afirmat Sighiartău.

Liderul PMP, Eugen Tomac, i-a spus liderului PSD să nu mai încerce să fure iniţiativa opoziţiei.

„PMP a susţinut de la început această iniţiativă. Copii trebuie să aibă o alocaţie mai bună. PSD s-a opus, ăsta este adevărul. Nu încercaţi să confiscaţi o iniţiativă pe care aţi încercat să o compromiteţi. S-a majorat această iniţiativă pentru că copiii merită mai mult”, a spus Tomac, în plen.

Şi liberalul Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea că încearcă întârzierea în plată a alocaţiilor pentru copii.

„Demagogia este atunci când te lipeşti de un lucru bun care nu-ţi aparţine în încercare de a căuta imagine. Există două realităţi, două idei bune, amendamente bune ale PNL - masă la şcoală şi alocaţia copiilor la care domnul Dragnea s-a lipit. Domnul Dragnea a firmat de aici de la acest microfon că a rezolvat problema finanţării. Nimic mai fals! L-aţi citit? Aici se spune că nu se rezolvă problema finanţării ci doar creştem deficitul bugetar. Ştiţi de ce? Pentru că există o lege o lege a plafoanelor bugetare. (...) Astăzi s-a creat premisa ca dvs să modificaţi legea plafoanelor bugetare şi cu siguranţă să întârziaţi intrarea în plată a alocaţiilor pentru copii. Este cel mai parşiv demers pe care cineva poate să-l facă de la această tribună după un vot dat. Aţi amânat intrarea în plată a alocaţiilor pentru copii pentru că sunteţi nevoiţi să modificaţi legea plafoanelor bugetare”, a afirmat Turcan.

„Domnul Dragnea e mai mare ruşinea că v-aţi folosit de pretextul corelării legislative a acestui amendament. De fapt aţi modificat pe fond amendamentul pe care chiar colegi ai dvs l-au votat mai devreme. De fapt asta este adevărata demagogie de care dvs aţi dat dovadă astăzi”, a declarat Cristina Prună, în plenul reunit al Parlamentului.

În replica tuturor acuzaţiilor, Liviu Dragnea a afirmat că a modificat doar sursa de finanţare, aşadar copiii îşi vor primi alocaţiile majorate.

De asemenea, acesta a susţinut că Guvernul va trebui să dea OUG pentru modificarea legii alocaţiilor de stat, pentru că majorarea adoptată astăzi este prevăzută doar pentru anul 2019, fiind cuprinsă în legea bugetului de stat pentru anul respectiv.

„Drept la replică. Am acest drept. Îl modific foarte rar. Să vină cineva şi să vorbească în condiţiile în care habar nu are nici de economie, nici de finanţe, spunând că sursa de finanţare nu există prin majorarea deficitului, e ruşinos că se vorbeşte de la acestă tribună. Da! Mâine trebuie să modificăm plafoanele pentru a modifica deficitul. Îi spun colegei care a vorbit mai devreme că amendamentul este identic. Doar susrsa de finanţare a fost modificată. Deci mai uşor cu minciunile ”, a declarat Liviu Dragnea, în plen.

De asemenea, într-un al doilea drept la replică, preşedintele PSD a spus de la tribuna plenului că: „Da, confirm, că tot vorbeam de obsesii, nu am statura unui om de stat paralel”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a propus un amendament, adoptat joi în plenul reunit, care prevede o creştere a deficitului bugetar la 2,76%, de la 2,55% cât era prevăzut iniţial în proiectul de buget, bani prin care vor fi majorate alocaţiile pentru copii.

Parlamentarii dezbat şi votează, joi în plen reunit, pe amendamente bugetul de stat, urmând ca în şedinţa comună a celor două Camere să fie dat votul final asupra proiectului de buget pentru 2019.

UPDATE ora 20:50 Majorarea alocaţiei pentru copii rămâne valabilă, dar se schimbă sursa de finanţare. Dragnea anunţă creşterea deficitului bugetar la 2,76% pentru finanţarea alocaţiilor pentru copii

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a propus un amendament, adoptat joi în plenul reunit, care prevede o creştere a deficitului bugetar la 2,76%, de la 2,55% cât era prevăzut iniţial în proiectul de buget, bani prin care vor fi majorate alocaţiile pentru copii.

„La articolul 65 din Regulamentul comun al 3 spune că în plenul celor două Camere se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativă, amendamentele se depunîn scris la preşedintele de şedinţă. Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistenţă socială, pentru a-l face aplicabil acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, printr-un simplu motiv că sursa de finanţare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat. Oricine are minime cunoştinţe că sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocaţiile reprezintă chelutuială de la bugetul de stat. În consecinţă amendamentul rămâne acelaşi, dar sursa de finanţare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76 din PIB. După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica Legea alocaţiilor de stat pentru a se putea mării într-adevăr alocaţiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea, de la tribuna plenului reunit al celor două Camere, unde este dezbătut bugetul pe 2019.

Amendamentul la Anexa 3, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi a fost adoptat cu 218 pentru, iar doi parlamentari nu şi-au exprimat votul.

Dragnea a adăugat că vineri, în Parlament, va fi modificată Legea privind plafoanele, pentru a schimba deficitul. Liderul PSD a precizat că diferenţa între amendamentul său şi cel propus de PNL pentru mărirea alocaţiilor copiilor este doar sursa de finanţare.

Iniţial Parlamentul a adoptat, joi în plen reunit, un amendament al deputatului PNL Robert Sighiartău care prevede majorarea alocaţiei copiilor, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani,de la 84 de lei la 150 de lei.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Potrivit proiectului de lege, plafoanele nominale ale cheltuielilor totale pentru bugetul general consolidat pentru anul 2019 este de 335.076,8 milioane lei, din care 102.420,1 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal.

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de -2,55%, iar în anul 2020 de -2,10%. (2) Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 10,0% în anul 2019 şi de 9,7 % în anul 2020”, prevede articolul 2 din proiectul de lege.

UPDATE ora 19:38 Coaliţia vrea reluarea votului pe amendamentul PNL care majorează alocaţiile pentru copii

Coaliţia PSD-ALDE vrea reluarea votului pe amendatul PNL adoptat, joi de Parlamentul, care prevede creşterea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 lei, deoarece este neconstituţională alocarea sumelor pentru majorare din excedentul bugetar de pensii, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Sursele citate au explicat că amendamentul este inaplicabil deoarece liberalii vor ca sumele pentru creşterea alocaţiilor copiilor să fie luate din excedentul bugetar de pensii, lucru care ar fi neconstituţional. Prin urmare, majoritatea PSD-ALDE va corecta amendamentul pentru ca banii să fie alocaţi din altă parte, au adăugat sursele politice, pentru MEDIAFAX.

Amendamentul a fost susţinut şi de parlamentari din coaliţia de guvernare, UDMR, minorităţi şi neafiliaţi.

Potrivit unor surse politice, au susţinut majorarea alocaţiilor de stat trei parlamentari ALDE, 18 de la UDMR, patru neafiliaţi şi trei aleşi ai PSD. De asemenea, trei parlamentari ai n minorităţilor au votat „pentru” amendamentul propus de PNL.

Autorul amendamentului, deputatul PNL Robert Sighiartău, a anunţat după adoptarea, în plen a prevederii propuse de el, că în cazul reluării votului pe acest amendament PNL va ataca la CCR proiectul de buget de stat.

Parlamentul a adoptat majorarea alocaţiei copiilor de la 84 de lei la 150 de lei

Parlamentul a adoptat, joi, unde se votează pe articole proiectul de buget, un amendament al PNL care prevede majorarea alocaţiei copiilor, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani,de la 84 de lei la 150 de lei. Grupurile parlamentare ALDE au cerut reluarea votului, din motive tehnice.

„Amendandamentul PNL susţinut de familiile din România, de peste 4.5 milioane de copii a ttrecut. Le mulţumeszc tuturor celor care au votat pentru . Este Victoria societăţii româneşti care a pus presiune pe parlamentarii guvernării care nu au ascultat unii dintre ei de ordinele lui Dragnea. Nu este majorarea nici a lui Dragnea, nici a PSD. Este amendamentul PNL şi victoria românilor. Amendamentul prevede creşterea alocaţiilor de la 84 de lei la 150 de lei pentru copiii care au vârsta de 2 şi 18 ani, iar pentru copiii care au vârsta de o lună şi doi ani vor primi de la 200 de lei la 300 de lei alocaţie majorată”, a declarat Robert Sighiartău, după votul din plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Parlamentarii au votat amendamentul cu 123 de voturi pentru şi 119 voturi împotrivă.

Prevederea PNL adoptată de Parlament prevede suplimentarea bugetului Ministerului Muncii cu 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiilor copiilor.

„Se propune suplimentarea sumelor prevăzute în Anexa 3/20.01 Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale Titlul 57/ Titlul Asistenţă Socială cu suma de 2.130.528 mii lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copiii, începând de la data de 1 martie 2019”, prevede amendamentul PNL, adoptat de Camerele reunite ale Parlamentului.

Plenul reunit a adoptat bugetul Ministerului Muncii, cu amendamentul admis. Aleşii votează pe anexe proiectul de buget de stat, urmând ca vineri să fie dat vot final pe întregul proiect.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici