SCANDALUL cărnii de cal: Findus acuză francezii de la Spanghero că a etichetat calul românesc drept "vită franţuzească"

Grupul agroalimentar Findus a acuzat sâmbătă furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea "vită".

839 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL cărnii de cal: Findus acuză francezii de la Spanghero că a etichetat calul românesc drept "vită franţuzească"

Findus acuză francezii de la Spanghero că a etichetat calul românesc drept "vită franţuzească" (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franţa şi în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acest produs", a explicat pentru AFP directorul de operaţiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

"Este ceea ce numim ştampilă veterinară", a precizat el.

Producătorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz şi care foloseşte aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit astfel pachete purtând eticheta cu ştampila veterinară franceză şi numele şi înregistrarea Spanghero", a continuat el.

"Ştampila franceză presupune că Spanghero a transformat această carne, altfel nu avea dreptul" de a o marca, explică el.

Or, "după cum citim în presă, Spanghero începe să explice că de fapt nu procesează această carne", a adăugat el. "Există o incoerenţă aici", a declarat el.

"Findus pune următoarea întrebare: cum este posibil ca în 2013 un procesator de carne să poate comercializa carne de cal cu ştampila veterinară franceză «carne de vită»?", a declarat la rândul său Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.

Spanghero, cu sediul în Aude, a afirmat sâmbătă că va urmări în justiţie producătorul român de la care s-a aprovizionat.

"Am cumpărat carne de vită «origine Europa» şi am revândut-o. Dacă într-adevăr este vorba despre carne de cal, ne vom întoarce către furnizorul român", a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, preşedintele Spanghero, contactat prin telefon.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conţină carne de vită a provocat un scandal în Marea Britanie, unde calul este venerat şi consumarea cărnii acestuia este tabu, şi a determinat retragerea, vineri, a preparatelor incriminate din Franţa şi Suedia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici