Şedinţa Consiliului "Steaua României" privind distincţia lui Tokes, amânată pentru 11 octombrie

Şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României", care urma să ia în discuţie solicitările de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, a fost amânată pentru 11 octombrie, pe motiv că acesta nu s-a prezentat la reuniune.

Imaginea articolului Şedinţa Consiliului "Steaua României" privind distincţia lui Tokes, amânată pentru 11 octombrie

Şedinţa Consiliului "Steaua României" privind distincţia lui Tokes, amânată pentru 11 octombrie (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Mircea Geoană a precizat că decizia de amânare a dezbaterilor a fost luată în unanimitate, întrucât Regulamentul Ordinului "Steaua României" obligă ca cel judecat să fie prezent în persoană. Senatorul a menţionat că, potrivit Regulamentului, se poate acorda un termen suplimentar de până la 15 zile, care este ultimul termen.

"Decizia noastră oferă domnului Tokes o a doua şansă de a se prezenta aşa cum este onorabil, aşa cum este corect, ca membru al Ordinului nostru, în faţa colegilor săi de Ordin. Dacă şi pe 11 octombrie, la ora 12.00, domnul Tokes nu va fi prezent, Consiliul va demara procedura de dezbatere pe fond în absenţa domniei sale", a afirmat Geoană.

El a precizat că nu există nicio formă regulamentară care să permită înlocuirea lui Tokes de către un avocat sau altă persoană.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte contestarea procedurii prin care a fost ales Consiliul de Onoare al Ordinului, senatorul PSD Gabriela Firea a menţionat că s-a dezbătut această problemă.

"Domnul secretar de stat, domnul ministru Angelescu, ne-a precizat faptul că adunarea constitutivă a fost legală şi statutară, pentru că au fost informaţi mai mult de 96% din cavalerii Ordinului şi domnia sa are dovezi în acest sens, prin urmare absolut toate reglementările au fost respectate", a afirmat Firea, referindu-se la cele invocate de avocatul lui Laszlo Tokes, prezent la reuniune.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a explicat, într-un comunicat dat publicităţii joi, în ziua întrunirii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României", motivul pentru care a ales să fie reprezentat de un avocat în condiţiile în care este reţinut la Bruxelles de responsabilităţile sale de membru al PE, arătând totodată că în opinia sa acuzaţiile ce i se aduc sunt nefondate, dar şi faptul că, tot pentru că au pledat cauza autonomiei maghiarilor, ar putea fi lăsaţi fără această distincţie şi liderii UDMR.

"Răspunzând întrebărilor venite din partea unor ziarişti, precum şi criticilor formulate de către anumiţi politicieni, informez pe această cale persoanele competente şi opinia publică asupra faptului că programul meu încărcat de europarlamentar mă leagă de Bruxelles şi, prin urmare, nu am posibilitatea de a mă prezinta la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României», programată în 26 septembrie, la care am fost citat", se arată în comunicatul emis de Laszlo Tokes.

De asemenea, Tokes a arătat că a împuternicit un avocat să-l reprezinte, anume pe Kincses Elod.

"În absenţa mea, l-am împuternicit pe avocatul Kincses Elod să mă reprezinte în faţa Consiliului de Onoare. Sper că reprezentantul meu legal îşi va putea îndeplini sarcina fără a întâmpina obstacole, deoarece dreptul la apărare este garantat de Constituţia României. Dacă în 1989, în timpul dictaturii ceauşiste, Maria Bobu, ministrul Justiţiei din vremea respectivă şi-a dat acordul în acest sens cu privire la procesul meu de la Timişoara, de ce nu s-ar putea proceda într-o manieră similară după 24 ani, într-o Românie democratică guvernată de Victor Ponta?", spune Laszlo Tokes.

De asemenea, Tokes apreciază că inclusiv din scrisoarea de protest semnată de parlamentarul PSD Gabriela Firea trimisă către opt reprezentanţi ai acestui partid, toţi decoraţi cu "Steaua României", "rezultă fără echivoc că acuzele formulate" la adresa sa sunt "în întregime nefondate".

Laszlo Tokes afirmă, totodată, că simpla promovare a tezei autonomiei pe criterii etnice nu ar fi de natură să justifice retragerea Ordinului, mai ales că aceasta a fost vehiculată inclusiv de lideri ai UDMR, decoraţi cu acest Ordin, dar în cazul cărora nu s-a pus problema retragerii distincţiei.

"Fapta de a promova «în mai multe medii teza periculoasă a autonomiei pe criterii etnice» (citat din scrisorile în cauză) i se poate imputa întregii organizaţii UDMR, deoarece programul acesteia conţine teza amintită. Pe acest temei, chiar şi Kelemen Hunor, Marko Bela sau Borbely Laszlo ar putea fi deposedaţi de distincţia pe care am primit-o şi eu", spune Laszlo Tokes.

"Nu doresc să-mi expun poziţia mea detailată legată de acest caz preconceput înaintea şedinţei de azi a Consiliului de Onoare. Am făcut acest lucru pe de o parte în comunicatele mele de principiu emise anterior, iar pe de altă parte, poziţia mea a fost exprimată – în mod oficial – în întâmpinarea formulată de reprezentantului meu legal, Kincses Elod", a mai arătat el în comunicat.

Kincses Elod, avocatul europarlamentarului Laszlo Tokes, a spus marţi că va merge doar el la şedinţa de joi a Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României", întrucât clientul său va fi în Parlamentul European, şi că va cere ca Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu "să se abţină".

Kincses Elod, avocatul lui Laszlo Tokes, a declarat, marţi, că a fost invitat, alături de clientul său, joi, în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României", care urmează să ia în discuţie solicitările de retragere a decoraţiei conferite europarlamentarului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kincses a afirmat că la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" va merge singur, întrucât Tokes va fi încă la Parlamentul European.

Avocatul a adăugat că va cere ca doi dintre cei şapte membri ai Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" - Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu - să se abţină, în caz contrar acestea urmând să fie recuzate.

"Şi Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu au făcut sesizări, drept pentru care nu pot face parte din Consiliul de Onoare care judecă. Nu poţi să şi centrezi, să şi dai cu capul. Am propus prin întâmpinare să se abţină, iar dacă nu, vor fi recuzate. Dacă totuşi se va respinge recuzarea, voi susţine întâmpinarea, apoi voi studia ce cale de atac există pentru această nelegalitate", a spus Kincses.

Luni, Kincses Elod afirma că nu a fost constituit în mod legal Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României", deoarece Adunarea Generală nu a fost statutară, motiv pentru care a scris un "proiect de întâmpinare" pe care îl va prezenta în faţa acestuia.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional "Steaua României".

Într-un comunicat transmis MEDIAFAX la acea vreme, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" şi "neadevărate" acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost "denaturate într-o manieră inimaginabilă".

El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

Componenţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" rezultată din alegerile recente este: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu. Preşedintele Consiliului este decanul de vârstă, academicianul Ionel Haiduc.

Prima şedinţă a Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a fost programată pentru 26 septembrie, de la ora 16.00, la Academia Română, iar membrii acestuia urmau să ia în discuţie solicitările de retragere a decoraţiei conferite lui Laszlo Tokes, una dintre cereri aparţinând Corinei Creţu, care a făcut-o publică.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici