Şefa Arhivelor Naţionale Suceava, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită

Şefa Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, Simona Maria Palaghianu, a fost trimisă în judecată de DNA Suceava pentru abuz în serviciu, instigare la participare improprie la fals intelectual şi luare de mită, transmite corespondentul MEDIAFAX.

540 afișări
Imaginea articolului Şefa Arhivelor Naţionale Suceava, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită

Şefa Arhivelor Naţionale Suceava, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită (Imagine: Shutterstock)

Conform unui comunicat al DNA, şefa Arhivelor Naţionale de la Suceava va fi judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fiind acuzată că a avizat ilegal activitatea de depozitare a arhivei, desfăşurată de SC SERV ARHIV SRL Suceava într-un fost grajd CAP, care nu îndeplinea condiţiile de securitate, de microclimat, împotriva distrugerii şi degradării, de siguranţă împotriva incendiilor. Pentru a da o notă de legalitate avizului acordat în martie 2011, ea a cerut unei subordonate, în mod expres, să întocmească în fals două procese-verbale pe care le-a semnat şi aprobat, din care rezulta că firma respectivă şi-a remediat deficienţele şi că sunt îndeplinite condiţiile de depozitare a arhivei.

Ulterior, ea a sugerat, prin adrese oficiale, unor firme de lichidare, să încheie contracte de prestări servicii de arhivare cu această societate comercială, cu consecinţa afectării intereselor legitime ale Arhivelor Naţionale.De asemenea, în perioada 2010 - 2013, Palagheanu a pus la dispoziţie, fără drept, cu titlu gratuit şi fără a întocmi niciun înscris justificativ, administratorului acelei firme, 758 de metri liniari de rafturi metalice, destinate depozitării fondurilor de arhivă ce aparţineau Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava.

Prin aceste acţiuni, având în vedere cele 49 de fonduri arhivistice deţinute în acea locaţie, şefa SJAN a urmărit şi a reuşit să obţină foloase pentru firma respectivă, dar a şi pus în pericol documente aflate în gestionarea Arhivelor Naţionale, generând, totodată, un sentiment de nemulţumire în rândul persoanelor beneficiare ale serviciului public şi de neîncredere a acestora în instituţiile statului, susţin procurorii anticorupţie.

Totodată, DNA Suceava mai arată că, în perioada 2006 - 2011, anumite firme au beneficiat, co-interesat material, de sprijinul lui Palagheanu, nefiind verificate de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale (SJAN) Suceava şi nefiindu-le solicitate să îndeplinească condiţii specifice pentru depozitare a arhivei, în condiţiile prevăzute de lege.

Pentru aceasta, reprezentantul unei firme i-a oferit periodic şefei SJAN Suceava sume de bani sub o formă mascată de sponsorizare şi fără a fi încheiat vreun contract de sponsorizare sau a fi emis chitanţe pentru sumele primite totalizând 24.000 lei.

La începutul anului 2012, în acelaşi scop, Palagheanu i-a pretins reprezentantului firmei respective suma de 1.000 euro, sumă pe care aceasta nu a putut să i-o ofere întrucât nu dispunea de aceşti bani şi i-a dat doar 1.000 lei, iar în urma refuzului şefa SJAN Suceava a dispus subordonaţilor săi să facă un control la depozitul arhivă al firmei respective, în care să se consemneze unele nereguli privind condiţiile de arhivare.

Procurorii anticorupţie mai arată că în perioada 2011-2012 Palagheanu, folosindu-se de documente cu antetul şi parafa Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, în virtutea funcţiei pe care o deţinea şi a atribuţiilor de supraveghere, control şi de îndeplinire a însărcinărilor pentru agenţi economici privaţi, a obţinut foloase necuvenite pentru sine şi "Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava", sub pretextul sponsorizării acesteia, motivând organizarea şi desfăşurarea unor conferinţe şi expoziţii în domeniul arhivistic.

Astfel, solicitările de sponsorizare cu antetul, parafa instituţiei şi semnătura şefei Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, erau înmânate de către funcţionarii trimişi în control firmelor care aveau activitate de deţinători/formatori de arhivă.

Prin această modalitate, în perioada 2011-2012, s-au încasat în numerar sau prin virament în contul bancar al "Asociaţiei Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava", cu titlu de sponsorizări, suma de 36.900 lei de la 35 notariate şi firme din judeţul Suceava, din care doar o mică parte a fost folosită, în această perioadă, pentru sponsorizarea unor activităţi în domeniul arhivistic, iar diferenţa de 36.499 lei a fost folosită de Palagheanu în interes personal.

Cauza urmează să fie judecată de Tribunalul Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici