Senat: Dacă nu refuzi să-ţi donezi organele, înseamnă că eşti de acord

Senatorii au adoptat, luni, o iniţiativă legislativă care stabileşte că, dacă o persoană nu şi-a exprimat în timpul vieţii refuzul de a-şi dona organele, este implicit de acord să le doneze, fiind stabilit astfel acordul prezumat al persoanei în privinţa donării propriilor organe după moarte.

28 afișări
Imaginea articolului Senat: Dacă nu refuzi să-ţi donezi organele, înseamnă că eşti de acord

Senat: Dacă nu refuzi să-ţi donezi organele, înseamnă că eşti de acord (Imagine: Mediafax Foto)

Semnatarii iniţiativei legislative menţionează, în expunerea de motive, că în ţări precum Austria, Belgia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia se aplică principiul acordului prezumat, în timp ce în România numărul bolnavilor înscrişi pe listele de aşteptare creşte de la an la an, depăşind cu mult numărul organelor disponibile şi oferite.

"Actuala legislaţie din România se datorează, în cea mai mare măsură, legislaţiei care nu permite prelevarea de organe şi ţesuturi în vederea transplantului de la persoanele decedate decât în cazul în care persoana decedată şi-a exprimat deja opţiunea în favoarea donării sau numai consimţământul, în scris, al rudelor defunctului", se mai arată în expunerea de motive care însoţeşte iniţiativa legislativă.

Printre iniţiatorii proiectului de lege se numără deputaţii Ovidiu Brânzan (PSD), fost ministru al Sănătăţii, şi Eugen Nicolăescu (PNL), actualul ministru al Sănătăţii.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi are caracter organic.

Iniţiativa legislatuvă a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor având competenţă decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici