Senat: Parcul Bordei, declarat de utilitate publică, iar expropriator este Ministerul Mediului

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege iniţiat de senatorii Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu şi Marius Marinescu, potrivit căruia Parcul Bordei este declarat de utilitate publică, iar expropriator este statul român, prin Ministerul Mediului.

39 afișări
Imaginea articolului Senat: Parcul Bordei, declarat de utilitate publică, iar expropriator este Ministerul Mediului

Senat: Parcul Bordei, declarat de utilitate publică, iar expropriator este Ministerul Mediului

Plenul Senatului a adoptat, cu 82 de voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, propunerea legislativă privind declararea de utilitate publică a terenurilor situate în Bucureşti, zona "Parcul Bordei", iniţiată de senatorii PSD Iliescu Ion şi Nicolae Văcăroiu şi de senatorul PC Marius Marinescu.

Proiectul prevede că, "prin derogare de la legea privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, se declară de utilitate publică toate terenurile în suprafaţă de 33.829,52 mp. şi construcţiile proprietate privată, situate în Bucureşti, care fac parte din zona cunsocută sub numele «Parcul Bordei»", indiferent de încadrarea urbanistică actuală a acestora, identificate conform planului anexă, în vederea amenajării ca parc public.

Expropriator este statul român, prin Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, care va îndeplini toate formalităţile în vederea exproprierii terenului respectiv.

Actul normativ arată că transferul terenului din proprietate privată în proprietate publică a statului şi în administrarea expropriatorului operează de drept la data plăţii despăgubirilor pentru expropriere, stabilite conform legii.

Proiectul mai prevede că dreptul la administrare al imobilului expropriat va fi transferat prin hotărâre a Guvernului, la cerere, Consiliului Local al Sectorului 1. De asemenea, se arată că Guvernul va urmări aducerea la îndeplinire a prevederilor legii.

"Mai sunt în momentul de faţă încă 5.000 de mp. în posesia lui Constanda", a spus Marius Marinescu, solicitând votul senatorilor pentru acest proiect de lege. El a cerut senatorilor să fie cu ochii pe cei care votează împotriva acestui proiect de lege.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Katalin Kibedi, a precizat că, din perspectiva procedurilor, actul normativ respectă cadrul legal în vigoare.

Senatorul PSD Ion Iliescu a arătat că proiectul de lege face un "act de dreptate" faţă de cetăţenii Bucureştiului.

Senatorul PC Sabin Cutaş a arătat că grupul pe care îl reprezintă susţine actul normativ. Aceeaşi poziţie a avut-o şi grupul UDMR, prin vocea senatorului Peter Eckstein Kovacs, care a arătat că este vorba despre o "cauză bună, nobilă", pentru că Uniunea a susţinut "un mediu mai sănătos".

Senatorul PDL Constantin Gheorghe a spus că legea nu mai concordă cu realitatea, el propunând reexaminarea propunerii de către Comisia juridică a Senatului. Reprezentantul PDL a averizat că, dacă legea nu va fi trimisă Comisiei juridice, democrat-liberalii vor vota împotriva ei.

Preşedintele de şedinţă, Norica Nicolai (PNL), a precizat, însă, că termenul pentru adoptarea tacită a propunerii legislative este chiar luni, astfel că ea va fi adoptată în cazul unei amânări a votului.

Propunerea referitoare la retrimirea legii la Comisia juridică a fost respinsă, cu 84 de voturi "pentru" şi 12 voturi "împotrivă".

Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui act normativ.

Primăria Capitalei a perfectat, sâmbătă, la notariat, actele privind schimbul de terenuri dintre municipalitate şi omul de afaceri Costică Constanda, acesta devenind proprietar în Satul Francez, iar muncipalităţii revenindu-i Parcul Bordei, a declarat primarul general Adriean Videanu.

Videanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în cazul în care acest schimb de terenuri va fi contestat, autoritatea responsabilă va fi administraţia de sector, în speţă, Primăria sectorului 1, care a considerat că certificatul de urbanism privind dezmembrarea Parcului Bordei nu este necesar în acest caz.

Săptămâna trecută, omul de afaceri Costică Constanda a pus în aplicare, prin executor judecătoresc, decizia instanţei care i-a acordat despăgubiri de peste 17 milioane de euro într-un proces pe care l-a avut cu autorităţile locale în privinţa Parcului Bordei. Decizia a fost luată după ce schimbul de terenuri Parcul Bordei - Satul Francez, aprobat de consilierii municipali, nu a mai avut loc în termenul stabilit.

Constanda îl acuza pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, că nu a emis la timp Certificatul de urbanism necesar schimbului de terenuri Parcul Bordei - Satul Francez.

Primarul sectorului 1 Andrei Chiliman a declarat, sâmbătă, că Adriean Videanu a minţit atunci când a invocat ca impediment pentru schimbul de terenuri Satul Francez - Parcul Bordei, lipsa certificatului de urbanism de la Sectorul 1, scopul său fiind acordarea despăgubirilor către Costică Constanda.

Referindu-se la schimbul de terenuri perfectat sâmbătă, Chiliman a declarat, pentru MEDIAFAX, că acesta este benefic pentru oraş, pentru că bucureştenii au reintrat în poseia unei părţi din Parcul Bordei, însă a apreciat că suprafaţa verde de pe malul Lacului Floreasca se va afla în pericol atâta vreme cât va fi în adminstrarea Primăriei Capitalei. Chiliman a susţinut că acea suprafaţă riscă să fie folosită ca monedă de schimb pentru alte tranzacţii cu terenuri, pentru a satisface grupurile de interese apropiate primarului general.

"Voi continua demersurile pentru salvarea întregii suprafeţe de pe malul Lacului Floreasca", a spus primarul sectorului 1, făcând referire la cei 5000 de metri pătraţi rămaşi în proprietatea lui Constanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici