Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest

Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest, după ce completul de cinci judecători al instanţei supreme a admis, vineri, recursul procurorilor anticorupţie împotriva hotărârii pronunţate de instanţa care judecă procesul în care acesta este acuzat de fapte de corupţie.

159 afișări
Imaginea articolului Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest

Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Judecătorii Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au verificat, miercuri, legalitatea şi temeinicia arestării preventive a lui Voicu, respectiv dacă mai subzistă temeiurile avute în vedere la luarea acestei măsuri. Instanţa a decis, în aceeaşi zi, că senatorul Cătălin Voicu poate fi judecat în libertate, cu interdicţie de a părăsi localitatea.

Hotărârea a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanţei supreme, care vineri a decis definitiv să respingă cererea lui Voicu de judecare în libertate în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

Secţia penală a ICCJ a mai decis o dată punerea în libertate a lui Cătălin Voicu, la începutul lunii aprilie, dar completul de cinci judecători al instanţei supreme a admis şi atunci recursul procurorilor anticorupţie.

Procurorul DNA a susţinut atunci în sala de judecată că eliberarea senatorului nu este oportună dat fiind motivul pentru care s-a dispus iniţial arestarea preventivă, respectiv acela că senatorul a încercat să-şi preconstituie probe în apărarea sa prin prisma faptului că ştia că telefonul îi este interceptat de anchetatori.

Un alt motiv invocat de acuzare a fost acela că Secţia Penală a instanţei supreme nu a încheiat audierea tuturor martorilor propuşi de procurorii anticorupţie prin rechizitoriu.

Senatorul Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv din 30 martie 2010, este judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.

Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", a primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe suma de 200.000 de euro, aparţinând omului de afaceri Costel Căşuneanu. De asemenea, procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurător pe un imobil ce aparţine lui Marius Locic, a cărui valoare estimată este mai mare decât 119.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici