Sindicatele, invitate vineri la o nouă rundă de negocieri pe tema restructurării din MAI

Ministrul Internelor, Traian Igaş, a discutat, miercuri, cu şefii de Arme modalităţile şi etapele procesului de restructurare din MAI, reprezentanţii sindicatelor urmând să fie invitaţi, vineri, la o nouă rundă de negocieri, pentru a analiza inclusiv suspendarea la cerere a poliţiştilor.

868 afișări
Imaginea articolului Sindicatele, invitate vineri la o nouă rundă de negocieri pe tema restructurării din MAI

Sindicatele, invitate vineri la o nouă rundă de negocieri pe tema restructurării din MAI (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Discuţiile de miercuri, la care au participat factorii de conducere ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi şefii de Arme, au avut loc în şedinţa Colegiului ministerial, condusă de ministrul Traian Igaş.

"În cadrul şedinţei au fost discutate inclusiv propunerile înaintate de reprezentanţii sindicatelor pe tema procesului de restructurare, cum ar fi cele referitoare la suspendarea raporturilor de muncă pentru interes personal legitim la cererea poliţiştilor şi a funcţionarilor publici şi la modalitatea de organizare a examenelor de departajare", se arată într-un comunicat de miercuri al MAI.

În acest context, ministrul Administraţiei şi Internelor a cerut ca reprezentanţii sindicatelor să fie invitaţi la o nouă rundă de dialog pe tema restructurării, întâlnirea urmând să aibă loc vineri, ora 10.00, la sediul MAI.

Grupul de lucru format din sindicalişti şi specialişti ai MAI s-a reunit, marţi, într-o primă şedinţă, pentru a analiza soluţiile pentru evitarea disponibilizării a 10.000 de angajaţi.

Preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, declara, la finalul întâlnirii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, că listele privind angajaţii ce vor fi disponibilizaţi sunt deja făcute, iar sindicaliştii vor ataca decizia MAI în instanţă dacă se constată ilegalităţi.

Liderul "Pro lex" a spus că sindicatele nu au obţinut "mai nimic" în urma întâlnirii de marţi, iar motivele de nelegalitate rămân. Lincu a precizat că Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici în baza căruia se vor face disponibilizările din MAI prevede respectarea unor criterii, dar acestea au fost minimalizate şi nu au fost detaliate cum ar fi trebuit.

În ce priveşte autosuspendarea din funcţie, sindicaliştii spun că, deşi au dovezi privind intenţiile oamenilor de a-şi suspenda raporturile de serviciu, conducerea MAI nu a informat în teritoriu şi în multe structuri de poliţie cererile oamenilor nu sunt înregistrate, nu sunt luate în evidenţă şi această dorinţă cu privire la suspendare nu a fost susţinută oficial de către conducerea ministerului, deşi este o prevedere legală.

"A fost, în schimb, o dispoziţie a şefului IGPR potrivit căreia nu trebuie să accepte suspendarea raportului de serviciu. Practic contrazice ceea ce am discutat cu ministrul", a mai spus Lincu.

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, declara, în 10 iunie, după discuţia cu ministrul Traian Igaş, că poliţiştii care vor să se autosuspende din funcţie pe o perioadă de doi - trei ani trebuie să-şi depună rapoartele până în 15 iunie.

Potrivit liderului SNPPC, Traian Igaş a promis că se va întâlni cu premierul Emil Boc pentru a analiza posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă care să cuprindă cele trei soluţii asupra cărora s-a căzut de acord.

Actul normativ ar conţine criteriile privind pensionarea celor care îndeplinesc condiţiile cu amendamentul că drepturile compensatorii ar urma să fie acordate în următorii trei ani din cauza lipsei de fonduri.

A treia propunere este ca absolvenţii şcolilor de poliţie, care încă sunt sub contract, să fie exoneraţi de la plata taxei de şcolarizare.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX, Guvernul va bloca până anul viitor procedurile de încadrare în unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor a tinerilor absolvenţi ai şcolilor de poliţie, în contextul reducerii numărului de posturi din structurile MAI, prin amânarea până la sfârşitul acestui an a repartizării acestora.

Actul normativ permite totodată începerea procedurile de disponibilizare a angajaţilor MAI, inclusiv a funcţionarilor publici, preoţilor militari, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, pe baza cadrului legal deja în vigoare şi care îi conferă ministrului dreptul de a desfiinţa şi disloca unităţi în limita posturilor aprobate şi a bugetului alocat.

Poliţiştii şi cadrele militare în activitate vor fi exoneraţi de la plata cheltuielilor de întreţinere pe timpul şcolarizării şi a programelor de specializare şi perfecţionare doar dacă solicită încetarea raporturilor de serviciu sau trecerea în rezervă, prin demisie sau la cerere, înainte de începerea procedurilor de concediere.

Măsurile sunt justificate în document prin "adâncirea" efectelor crizei economice asupra sistemului bugetar, implicit în ceea ce priveşte posibilitatea de asigurare financiară a cheltuielilor cu drepturile salariale.

"Spre deosebire de demersul iniţiat în anul 2010, în cazul de faţă Ministerul Administraţiei şi Internelor se află în situaţia de a lua măsuri de încetare a raporturilor de muncă sau de serviciu ale poliţiştilor, cadrelor militare, preoţilor militari, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, funcţionarilor publici şi personalului contractual. Reducerea posturilor se fundamentează pe dispoziţiile cadrului legal în vigoare, care stabileşte competenţa în materia reorganizării unităţilor MAI", se arată în proiectul de ordonanţă.

Aceste dispoziţii permit ministrului Administraţiei şi Internelor ca, pe baza consultării Colegiului ministerului, să poată înfiinţa, desfiinţa, disloca şi redisloca unităţi, până la eşalonul brigadă, servicii, secţii, birouri, compartimente şi subunităţi, în limita posturilor aprobate şi a fondurilor băneşti alocate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici