Sistemul de verificare a datelor personale în timp real, operaţional de la 1 iulie

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, că sistemul de verificare a datelor cu caracter personal în timp real de către oficiile consulare româneşti din străinătate va deveni operaţional de la 1 iulie.

161 afișări
Imaginea articolului Sistemul de verificare a datelor personale în timp real, operaţional de la 1 iulie

Sistemul de verificare a datelor personale în timp real, operaţional de la 1 iulie (Imagine: Mediafax Foto)

Oficiali ai Direcţiei Afaceri Consulare a MAE, prezenţi la conferinţă, au făcut o probă a sistemului, introducând codul numeric personal al unui reporter.

"Practic, prin acest sistem, în ceea ce priveşte solicitările pentru titlul de călătorie ca de altfel şi confirmarea permiselor de conducere, timpul de aşteptare, cheltuielile şi nervozitatea cetăţenilor aflaţi în situaţie specială vor fi practic rezolvate", a declarat Diaconescu.

Ministrul a explicat şi cum funcţionează sistemul: "Solicitarea se va transmite consulului, consulul va face verificarea direct prin intermediul MAE, pe o linie securizată , în legătură cu certificarea identităţii şi a faptului că respectivul cetăţean are un permis de conducere valabil (...). Primim lunar 12.000 de cereri în legătură cu aceste probleme cu care se confruntă românii din afara graniţelor. În legătură cu titlurile de călătorie, cetăţeanul care solicita confirmarea identităţii în ţară avea nevoie de un timp de aşteptare de câteva zile până la o lună. Cei care doreau confirmarea în legătură cu permisele de conducere, chiar între două şi patru săptămâni. Pe baza acestui sistem, aceste probleme se pot rezolva într-o zi".

MAE a anunţat, la 26 mai, că a iniţiat un proiect pentru a crea un sistem informatizat care să permită confirmarea identităţii şi emiterea în timp real a documentelor cerute de românii din străinătate la secţiile consulare ale misiunilor diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici