Soldaţii care au murit în război vor putea avea copii postum

Ucraina va stoca gratuit celulele reproductive ale bărbaţilor şi ale femeilor din armată până la trei ani de la dispariţia lor.

2589 afișări
Imaginea articolului Soldaţii care au murit în război vor putea avea copii postum

Parlamentul ucrainean a aprobat o modificare a reglementărilor care va permite morţilor din război să conceapă postum copii, datorită conservării celulelor lor reproductive, a căror utilizare fusese interzisă anterior.

„Eroarea a fost corectată. Distrugerea postumă a biomaterialelor militare a fost suprimată”, a declarat preşedintele parlamentului Olena Kondratiuk pe Telegram. „Deci, începând de acum, statul va stoca gratuit celulele reproductive ale bărbaţilor sau femeilor din armată timp de trei ani de la moartea acestora”, a spus oficialul

Săptămâna trecută, Parlamentul a început procesul de modificare a legii care interzicea văduvelor soldaţilor căzuţi să folosească sperma congelată a rudei lor prin tehnici de reproducere asistată, pentru a nu rămâne fără descendenţi.

Petiţii făcute de soţii

Numeroase femei rămase fără soţi, prin intermediul reţelelor de socializare, petiţiilor către autorităţi şi interviurilor din presa locală, solicitaseră o modificare care să adapteze legea aprobată în noiembrie anul trecut care reglementa finanţarea de către stat a procedurilor de îngheţare a materialului genetic şi reproducere asistată a soldaţilor de ambele sexe.

Textul a fost conceput pentru soldaţii care îşi pierduseră capacitatea de reproducere din cauza rănilor suferite pe front, dar nu recunoştea dreptul la paternitate după moarte soldaţilor căzuţi şi impunea distrugerea materialului genetic al celor care îl îngheţaseră anterior.

„Sunt convinsă că fiecare are dreptul să decidă singur ce ar trebui făcut cu celulele sale reproductive în caz de deces”, a spus deputata Oksana Dmitrieva, care a fost una dintre promotoarele amendamentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici