SONDAJ: Peste jumătate dintre români cred că România nu ar trebui să primească refugiaţi

Peste jumătate dintre români cred că România nu ar trebui să primească refugiaţi, iar dintre cei care sunt de acord cu acest lucru, 82,1 la sută consideră că România ar trebui să îşi stabilească singură cota de refugiaţi pe care îi poate primi, arată un sondaj realizat de INSCOP Research.

1545 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Peste jumătate dintre români cred că România nu ar trebui să primească refugiaţi

SONDAJ: Peste jumătate dintre români cred că România nu ar trebui să primească refugiaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din sondajul "Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România" rezultă că 95,8 la sută dintre persoanele chestionate au auzit despre criza refugiaţilor din Orientul Mijlociu care încearcă să intre în Uniunea Europeană, iar 41,7 la sută cred că aceştia s-au adunat la graniţele Uniunii Europene din cauza războiului din Orientul Mijlociu, 23,4 la sută cred că sunt grupuri organizate cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3 la sută consideră că aceştia au plecat din ţările de origine din cauza sărăciei, iar 5,8 la sută spun că imigranţii pur şi simplu preferă să trăiască în Uniunea Europeană.

Proporţia celor care cred că România ar putea deveni o ţară importantă de tranzit pentru imigranţii din Orient este mică. Astfel, doar 9,3 la sută dintre participanţi au răspuns "în foarte mare măsură" şi 20,2 la sută "în mare măsură".

Aproape un sfert dintre persoanele chestionate cred că sunt şanse mici ca imigranţii să tranziteze România, 22,5 la sută spun că şansele nu sunt nici mici, nici mari, iar 12,2 la sută au afirmat că acest lucru ar fi posibil într-o foarte mică măsură.

La întrebarea "În ce măsură credeţi că România ar putea deveni o ţară importantă de destinaţie (în care să se stabilească) pentru imigranţii din Orient ?", doar şapte la sută dintre participanţii la studiu cred că "în foarte mare măsură", 16,9 la sută au spus "în mare măsură", 21,8 la sută au răspuns "nici în mare, nici în mică măsură", 27,1 la sută "în mică măsură" şi 17,2 la sută "în foarte mică măsură".

După centralizarea răspunsurilor, a rezultat că 56,2 la sută dintre români spun că România nu ar trebui să primească refugiaţi, 35,5 la sută consideră că ţara noastră ar trebui să găzduiască imigranţi, iar 8,3 la sută au spus că nu ştiu sau au refuzat să răspundă.

Din cei 35,5 la sută care au spus că ar trebui să primim refugiaţi, 82,1 la sută consideră că România trebuie să-şi stabilească singură cota de refugiaţi pe care îi poate primi, iar 14,6 la sută că România ar trebui să primească cota de refugiaţi solicitată de la nivelul UE.

Din totalul persoanelor chestionate, 65,3 la sută spun că nu ar fi de acord ca refugiaţii să se stabilească în România şi doar 26,5 la sută că ar accepta acest lucru.

Numărul celor care se opun ca refugiaţii să se stabilească în localitatea lor este şi mai mare, 67,1 la sută dintre persoanele chestionate afirmând acest lucru, şi doar 24,4 la sută ar fi de acord.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-15 septembrie 2015 pe un eşantion de 1.085 persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste. Marja de eroare este de ±3 la sută, la un grad de încredere de 95 la sută. Sondajul "Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici