Soţiile unor români ce muncesc în Libia susţin că aceştia sunt ţinuţi captivi şi ameninţaţi cu arme: "Au ameninţat că se vor omorî singuri" - REACŢIA MAE

Soţiile unor români plecaţi la muncă în Libia susţin că aceştia sunt ţinuţi captivi în oraşul Misurata, fiind ameninţaţi inclusiv cu armele, MAE afirmând, la solicitarea MEDIAFAX, că face eforturi pentru readucerea în ţară a muncitorilor, adăugând că unele informaţii date de femei nu se verifică.

1278 afișări
Imaginea articolului Soţiile unor români ce muncesc în Libia susţin că aceştia sunt ţinuţi captivi şi ameninţaţi cu arme: 
"Au ameninţat că se vor omorî singuri" - REACŢIA MAE

Soţiile unor români ce muncesc în Libia susţin că aceştia sunt ţinuţi captivi şi ameninţaţi cu arme: " Au ameninţat că se vor omorî singuri decât să fie vânduţi mai departe ca nişte sclavi". REACŢIA MAE (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Soţiile a doi dintre cei şapte români susţin că aceştia au plecat să lucreze în Libia, în domeniul construcţiilor, la începutul lunii iunie, după ce li s-a promis din ţară, de către un student libian, aflat în Craiova, că li se vor încheia contracte de muncă şi vor câştiga, fiecare, câte 500 de euro, urmând să primească în plus şi diurne, dar şi cartele de telefon pentru a putea comunica mai uşor cu familiile din ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cele promise nu s-au adeverit însă, iar bărbaţii ar fi ţinuţi împotriva lor într-un oraş din Libia, Misurata, susţin cele două femei.

"Pe data de 7 iunie, când au ajuns, i-a aşteptat la aeroport patronul libian, din Misurata, i-a cazat într-o casă, dar le-a cerut paşapoartele şi cele două poze de tip paşaport spunându-le că merge la Poliţie să-i înregistreze. Pe 8 iunie, au început munca pe un şantier, dar li s-a dat un singur modem prin care să poată lua legătura cu familiile acasă. În acea zi, s-a aflat că doar un singur telefon este compatibil pentru internet. Apoi, patronul a refuzat să le facă contractele, să le dea telefoanele şi banii promişi. În fiecare zi patronul era nemulţumit, că peretele e strâmb, că nu sunt buni meseriaşi”, a afirmat, sub protecţia anonimatului, una dintre soţiile celor şapte bărbaţi din Libia.

În plus, susţine femeia, cei şapte au fost ameninţaţi cu armele şi s-a tras asupra lor.

"După o săptămână, patronul le-a spus că a găsit pe cineva care este interesat de forţa de muncă, la un alt libian. Băieţii au spus că refuză să plece; ori să lucreze în continuare la el şi să le facă acele contracte promise, ori să se întoarcă în ţară. Refuză să lucreze pentru un alt patron. Lunea trecută sau marţi au fost amenintaţi pe şantier de oamenii libianului cu o armă că ori face cum vrea el, ori îi omoară şi îi ingroapă acolo unde se aflau pe şantier. Pentru că oamenii au refuzat să muncească 13 ore pe şantier, nefiind plătiţi, nefiind semnat un contract cum s-a promis, s-a refuzat să li se dea banii pentru cât au muncit. Au ameninţat că se vor omorî singuri decât să fie vânduţi mai departe ca nişte sclavi. Îmi este frică pentru mine, pentru familia mea”, a mai spus femeia.

Ea a mai povestit că săptămâna trecută s-au tras inclusiv focuri de armă asupra bărbaţilor, iar o maşină a încercat să dea peste unii dintre ei.

"Am primit un mesaj pe WatsApp prin care mi s-a spus că cineva a încercat să dea cu o maşină peste ei şi s-au tras focuri de armă asupra lor”, a mai afirmat aceasta.

Declaraţiile femeii sunt susţinute şi de o altă gălăţeancă, soţia unui alt român plecat la muncă în Libia.

"Ne temem pentru viaţa lor, au fost ameninţaţi că vor fi îngropaţi pe şantiere şi nimeni nu va mai şti de ei, li s-a pus arma la cap. Ne este teamă pentru viaţa tuturor celor şapte. Au făcut atac de panică. Ne scriu mesaje că vor să-i vândă ca sclavi altui angajator", a afirmat femeia.

Cele două susţin că au fost făcute plângeri inclusiv la IPJ Galaţi, DIICOT şi MAE, dar nu s-a rezolvat nimic până în prezent, iar soţii lor riscă să fie omorâţi dacă nu vor accepta să lucreze pentru noul patron libian care s-a arătat interesat să-i preia.

"Consulatul român a trimis doi negociatori, la care se negociază de fapt vânzarea lor mai departe, ca pe nişte scalvi, nicidecum să vină în ţară”, a mai spus una dintre femei.

Potrivit acesteia, muncitorii români nu se pot întoarce în România fără paşapoarte şi semnătura patronului libian pe unele acte.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe arată, într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX, că unele informaţii prezentate de familiile muncitorilor nu se verifică.

"Ambasada României la Tripoli, relocată la Tunis ca urmare a situaţiei de securitate din zonă, cunoaşte încă din data de 25 iunie 2015 cazul cetăţenilor români aflaţi în Libia şi face demersuri pentru readucerea în ţară a acestora. Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu sunt adevărate informaţiile vehiculate, potrivit cărora ar exista negocieri pentru vânzarea cetăţenilor români către un alt patron libian. De asemenea, nu se verifică informaţiile potrivit cărora cetăţenii români ar fi fost ameninţaţi cu arma. Misiunea diplomatică a României se află în permanentă legătură cu grupul de cetăţeni români, cu familiile acestora, precum si cu autorităţile competente din Libia”, se arată în răspunsul MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează şi cu această ocazie faptul că pentru Libia există o alertă de călătorie cu nivelul 4/4 (pericol major - părăsiţi imediat zona sau ţara) şi recomandă ferm cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă permanent consultarea informaţiilor furnizate prin intermediul aplicaţiei "Călătoreşte în siguranţă”, ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, şi serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Toate aceste recomandări ferme din partea Ministerului Afacerilor Externe au scopul de a conştientiza cetăţenii români în legatură cu pericolele la care se pot expune în condiţiile în care călătoresc în zone de risc şi conflict ignorând avertismentele postate pe site-ul oficial al MAE.

"Au ameninţat că se vor omorî singuri decât să fie vânduţi mai departe ca nişte sclavi"

Posted by Mediafax.ro on Monday, June 29, 2015

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici