Stand up comedy la Penitenciarul Timişoara: Prin umor, poţi înmuia cele mai dure lovituri ale vieţii

Aproximativ 400 de deţinuţi închişi la Penitenciarul Timişoara au participat, vineri, în curtea interioară a instituţiei, la un spectacol de stand up comedy susţinut în premieră într-o închisoare din România. Oamenii s-au amuzat, mulţi fiind pentru prima dată în viaţă la un spectacol.

3033 afișări
Imaginea articolului Stand up comedy la Penitenciarul Timişoara: Prin umor, poţi înmuia cele mai dure lovituri ale vieţii

Stand up comedy, la Penitenciarul Timişoara: Prin umor,poţi înmuia cele mai dure lovituri ale vieţii

În curtea de plimbare a Penitenciarului Timişoara, vineri, s-a râs în hohote. Aproximativ 400 de deţinuţi, cei mai harnici şi mai implicaţi, potrivit reprezentanţilor instituţiei, au fost recompensaţi cu un loc pe scaun la un spectacol inedit:un show de stand up comedy în interpretarea lui Cosmin Nedelcu şi Cătălin Bordea, dedicat deţinuţilor aflaţi în custodie, susţinut în premieră într-o închisoare din România.

Timp de o oră, deţinuţii au uitat de probleme şi au râs cu lacrimi la glumele făcute de cei doi artişti.

„Ştiţi de ce a înviat Cotabiţă? Să se însoare. Ţineţi minte! Nimeni nu scapă de însurătoare, prima dată te ia ea (n.r. soţia), apoi moartea”, a glumit Cătălin Bordea, urcat pe o mică scenă amplasată în faţa scaunelor pe care erau aşezaţi deţinuţii.

Cei din public, majoritatea asistând pentru prima dată la un astfel de spectacol, s-au amuzat copios. Unii au început să se ţină de burtă, alţii au aplaudat după fiecare glumă sau au fluierat. La geamurile camerelor cu vedere spre curtea interioară, alţi deţinuţi urmăreau, printre gratii, spectacolul.

„Consider că simţul umorului te salvează. Dacă nu râzi, înnebuneşti. În ţara asta n-ai voie să n-ai simţul umorului. Eu sunt însurat de patru ani, iar dacă nu aveam simţul umorului, eram mort”, le-a mai spus Cătălin Bordea deţinuţilor.

Nicolae Mihalache are peste 50 de ani şi este închis la Penitenciarul Timişoara. A participat la spectacolul de stand up comedy, iar faţa i s-a luminat în urma glumelor auzite.

„Este un eveniment care este binevenit pentru noi, mă aştept şi la alte evenimente de acest gen. Avem nevoie de astfel de spectacole”, a povestit Nicolae Mihalache.

„Este ok, este bine că se râde, ne mai distrăm şi consider că este un lucru bun făcut de organizatori. Este nevoie şi de aşa ceva. Sunt ok glumele, chiar dacă eu sunt dintr-o generaţie mai trecută”, a spus şi Eugen.

Spectacol de stand up comedy din curtea Penitenciarului Timişoara a fost organizat în cadrul unui proiect care a avut sloganul “Prin umor, poţi înmuia cele mai dure lovituri pe care ţi le dă viaţa. Şi, odată ce ai descoperit puterea de a râde, nu contează cât de dureroasă e situaţia în care te afli, pentru că vei putea trece peste”.

“Este o premieră de stand up comedy în cadrul Penitenciarului Timişoara. Cu siguranţă nu este nici primul şi nici ultimul eveniment care se desfăşoară în cadrul penitenciarului. Conducerea a fost permanent deschisă către acţiuni inedite. Consider că deschiderea către comunitate este un pas în reintegrarea socială a celor care se află închişi. Cu siguranţă au nevoie să râdă mai des şi ei, aşa cum fiecare dintre noi are nevoie să râdă. Până la urmă, râsul este şi o formă de terapie şi ei poate că cu atât mai mult au nevoie de asta. Suntem mereu deschişi la evenimente inedite, wow, şi le facem cu scopul de a reintegra în societate persoanele încarcerate”, a precizat, vineri, Roxana Ilieş, şef Departament Educare din cadrul Penitenciarului Timişoara.

Organizatorii evenimentului spun că se bucură pentru faptul că au reuşit să aducă zâmbete pe feţele deţinuţilor-

„Noi am venit aici sperând că aducem comedie, măcar pentru o oră ar trebui să uităm de greutăţi şi să râdem. Este prima oară când suntem într-un penitenciar, nu cred că s-a mai făcut aşa ceva până acum într-un penitenciar din România. Mâine (n.r. sâmbătă) vom avea un astfel de spectacol şi la penitenciarul din Arad, mă aştept la reacţii pozitive. Astăzi e ziua mamei mele şi ce cadou mai frumos să-i fac mamei decât să-i spun că sunt la puşcărie”, a spus Cătălin Bordea, înainte de a susţine spectacolul.

În Penitenciarul Timişoara sunt închise aproximativ 1.000 de persoane, 400 au participat la spectacol în curtea instituţiei, restul deţinuţilor au putut urmări show-ul în transmisiune live pe canalul TV cu circuit închis al închisorii – Canal PS7. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, majoritatea camerelor sunt cu patru sau cinci locuri şi în fiecare cameră există un televizor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici