Stelian Tănase lansează cartea „Istoria căderii regimurilor comuniste”

Stelian Tănase pune pe masă informaţiile necesare, dar nu le intepretează. Politologul redevine istoric. Această modestie este un lux pe care nu şi-l pot permite decât cei care azi se află înăuntrul datelor istorice.

229 afișări
Imaginea articolului Stelian Tănase lansează cartea „Istoria căderii regimurilor comuniste”

Steliat Tănase lansează cartea „Istoria căderii regimurilor comuniste”

Istoria căderii regimurilor comuniste este o cronică a evenimentelor din 1989 care au dus la eliberarea Europei Centrale şi de Est de sub dominaţia sovietică. Mai mult decât atât, este o frescă a unei epoci întregi aflate sub semnul Războiului Rece, al Cortinei de Fier şi al Zidului de la Berlin. Dar este tot atât de bine şi un manual de instrucţiuni pentru înţelegerea prezentului: Cum evadăm din gulag?

Cum scăpăm de serviciile secrete care controlează vieţile oamenilor? Cum sunt înlăturaţi dictatorii obsedaţi de propria lor putere? Pe scurt,
cum se poate ieşi dintr-un regim totalitar? Această carte apare în vreme de război. Rusia lui Vladimir Putin a invadat Ucraina, probând că demonii comunismului nu au dispărut.

Moscova a început o nouă campanie împotriva democraţiei şi libertăţii. Experienţa de coşmar prin care trec astăzi milioane de victime ale
armatei ruse le-a readus la suprafaţă pe cele similare din memoria colectivă a românilor, polonezilor, cehilor de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial. A spus-o preşedintele SUA, George Bush, la Bucureşti: „Voi ştiţi ce înseamnă răul!”.

Istoria căderii regimurilor comuniste arată de ce, cum şi datorită căror oameni se prăbuşeşte un regim totalitar. Este cronica evoluţiilor politice şi sociale care au dus la anul miracolului – 1989. Aşa cum reiese din cartea de faţă, răul are un sfârşit. Dacă ştim acest lucru, nu ne va mai fi frică şi răul se va termina. Această carte nu poate lipsi din nicio bibliotecă – fireşte, pentru cine vrea să afle adevărul despre lumea în care trăieşte.

Lavinia Betea menţionează în cuvântul înainte:

În mulţimea scrierilor despre comunism şi a numeroşilor autori care abordează teme majore ale contemporaneităţii, Stelian Tănase este o prezenţă de o prodigiozitate şi acribie aparte. Eu nu cunosc pe un altul care, în ultimii 30 de ani, să fi depus mai mult efort prin cercetarea de arhivă şi intervievarea de martori implicaţi. Expert al gnozei comuniste şi contestatar al acesteia din înseşi anii omnipotenţei sale în estul „cortinei de fier”, s-a proiectat frenetic, după căderea regimului, în excepţionalitatea unor fapte care-au marcat schimbarea... Să citim, aşadar, cu luare aminte această carte capitală şi pentru înţelegerea „enigmelor” lui decembrie 1989 din România. Dând, totodată, crezare concluziei sale:„ Stafia comunismului, despre care vorbea Marx în secolul trecut că ar bântui Europa, s-a dus şi nu va reveni niciodată”.

STELIAN TĂNASE s-a născut la 17 februarie 1952, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, unde a obţinut, în 1996, titlul de doctor în sociologie. Din 1995, este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Redactor-şef, în 1990, al revistei 22; fondator şi redactor-şef al publicaţiei de ştiinţe politice Sfera politicii. În perioada 2014-2015, a fost preşedinte-director general al TVR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici