Stolojan: Există posibilitatea ca bugetarii şi pensionarii să primească salarii şi pensii diminuate

Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat, vineri, la Realitatea FM, răspunzând unei întrebări, că este posibil ca bugetarii şi pensionarii să primească salarii şi pensii diminuate pentru o perioadă relativ scurtă, în situaţia politică actuală şi în contextul relaţiilor României cu FMI.

24 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Există posibilitatea ca bugetarii şi pensionarii să primească salarii şi pensii diminuate

Stolojan: Există posibilitatea ca bugetarii şi pensionarii să primească salarii şi pensii diminuate (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"România, în situaţia actuală, nu mai prezintă garanţii (pentru FMI, n.r.) că-şi poate îndeplini celelalte obligaţii prevăzute în acordul de împrumut, până la sfârşitul anului", a spus Stolojan. El a explicat că problema FMI este legată de capacitatea României de a-şi îndeplini de acum încolo obligaţiile.

Întrebat dacă FMI va elibera tranşa următoare din împrumutul pentru România, Stolojan a răspuns că este de părere că Fondul va cere garanţii suplimentare.

Întrebat dacă fără banii de la FMI se pot plăti salariile şi pensiile, Stolojan a răspuns că rămâne ca actualul Guvern să judece şi să ia măsuri drastice de reducere a cheltuielilor care nu se referă la pensii şi salarii sau să reducă din cheltuielile cu pensiile şi salariile. Întrebat dacă e posibil ca bugetarii şi pensionarii să primească salarii şi pensii diminuate, Stolojan a răspuns: "E posibil şi acest lucru pentru o perioadă relativ scurtă de timp până când România îşi reintră în ritmul normal. El a precizat că soluţia nu a fost discutată la PDL, cu Gheorghe Pogea, dar este însă posibilă.

El a menţionat că în România nu s-a apelat niciodată la aşa ceva, dar banii publici sunt prost gestionaţi. "Este încă mult de economisit din banul public până să ajungem la o asemenea soluţie", a mai spus Stolojan.

Membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-au întâlnit, joi seară, la Palatul Victoria, cu premierul interimar, Emil Boc, pentru a discuta despre acordul încheiat de România cu instituţia financiară, la întâlnire participând şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Delegaţia FMI se află în România pentru a doua evaluare a acordului şi s-a întâlnit, miercuri, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, având şi o primă discuţie, la nivel de experţi, cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici