Streinu Cercel: Pacienţii răniţi în Colectiv şi internaţi la Bruxelles nu aveau infecţie intraspitalicească, erau "colonizaţi" cu bacterie, ca fiecare dintre noi

Persoanele rănite în incendiul din Colectiv care au ajuns la spitalul din Bruxelles nu aveau infecţie intraspitalicească, ci erau "colonizaţi" cu un tip de bacterie, aşa cum suntem fiecare dintre noi, a declarat profesor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".

4539 afişări
Imaginea articolului Streinu Cercel: Pacienţii răniţi în Colectiv şi internaţi la Bruxelles nu aveau infecţie intraspitalicească, erau "colonizaţi" cu bacterie, ca fiecare dintre noi

Streinu Cercel: Pacienţii răniţi în Colectiv şi internaţi la Bruxelles nu aveau infecţie intraspitalicească (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Precizările au fost făcute marţi, în legătură cu informaţii transmise de Spitalul Militar din Bruxelles referitoare la cei opt răniţi în incendiul din 30 octombrie transferaţi în 7 noiembrie la unitatea sanitară din Belgia, în care sunt date privind posibile infecţii nosocomiale.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" a explicat, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii, că în informaţiile transmise de spitalul din Bruxelles nu se face referire la o infecţie intraspitalicească, ci la o "colonizare" cu un anumit tip de germeni, însă care nu generează proces infecţios.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a precizat că a analizat fiecare cuvânt din comunicatul spitalului din Bruxelles, în care se spune "cât se poate de clar şi de limpede că pacienţii păreau să fie colonizaţi cu un anumit tip de bacterie", şi nu infectaţi.

"Aş vrea să spun, de la început, că este un prototip de mod de a răspunde în termeni politically correct şi urmărim fiecare cuvânt în parte. Ceea ce spune acest comunicat cât se poate de clar şi de limpede este că pacienţii păreau să fie colonizaţi cu un anumit tip de bacterie. Colonizaţi, atenţie, şi nu infectaţi. Este o diferenţă majoră între colonizat şi infectat. Colonizarea înseamnă că este o populare cu un anumit tip de germeni, dar care nu generează proces infecţios", a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel.

"Se ştie cât se poate de clar că noi suntem colonizaţi peste tot, fose nazale, faringe, tract respirator, mâini, la nivelul tubului digestiv, tractului urinar. Dacă nu am fi colonizaţi, nu am mai putea să creştem şi să ne dezvoltăm, pentru că aceste microorganisme care ne colonizează, ne populează pe dinafară şi efectiv prin interior constituie o serie de elemente, printre care şi vitaminele care ne ajută la creştere. Deci, colonizare egal populare. Nu vorbim de infecţii", a explicat Adrian Streinu Cercel informaţiile din comunicatul medicilor de la spitalul din Bruxelles.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a mai spus că medicii de la Bruxelles şi-au luat şi o marjă de siguranţă, aşa cum face orice spital din momentul în care o persoană este internat, arătând că, pe zi ce trece, există un risc minim de a dezvolta infecţii nosocomiale, "ceea ce este perfect adevărat".

"Aşa cum se poate întâmpla în orice spital din Franţa, SUA, România, această infecţie intraspitalicească poate fi dată de un germene propriu, cu care pacientul este colonizat, cum este cazul de faţă, sau pe care îl ia de la un alt pacient care este vizavi de patul său, iar aceasta este adevărata infecţie nosocomială. Deci, din acest comunicat se vede cât se poate de clar că persoanele respective (opt răniţi în incendiul din Colectiv, n.r.) nu sunt infectate, ci sunt colonizate, deci populate potenţial cu anumiţi germeni. Nu face referire la niciun germen de spital, care să aibă rezistenţă modificată şi nici că există o şansă mică de a contracta o astfel de infecţie nosocomială", a subliniat Streinu Cercel, făcând referire la datele comunicate de spitalul din Bruxelles.

Managerul Institutului "Matei Balş" a mulţumit medicilor şi asistenţilor medicali care i-au îngrijit pe răniţii în incendiul din Colectiv, arătând că datorită acestora, care au muncit enorm, în prezent nu mai sunt decese.

"Faptul că în momentul de faţă nu mai vorbim despre decese este formidabil. Starea pacienţilor este în general bună şi în momentul de faţă nu ne mai aşteptăm la surprize mari. Nu există spital de pe această planetă numită Pământ în care să nu existe infecţii nosocomiale. Orice dezechilibru imun favorizează riscul de infecţie. Noi trebuie să-i ajutăm pe colegii noştri. Să îi vedem puşi pe picioare. Apoi autorităţile vor trage linie şi vor vedea. Dar asta după luni de zile", a mai spus Streinu Cercel, precizând că există program naţional pentru infecţiile nosocomiale şi fiecare spital are un grup de lucru în acest sens.

La rândul lui, secretarul de stat Dorel Săndesc a spus că va fi făcută o analiză pentru a vedea cum ar putea fi îmbunătăţite lucrurile.

"Vom face o analiză care are ca scop să învăţăm să îmbunătăţim lucrurile. Singurul sens al greşelii este execuţia în România. În Franţa, se analizează situaţia pentru a îmbunătăţi sistemul. Dacă nu puteţi să ne ajutaţi, măcar lăsaţi-ne să ne facem treaba", a mai spus Săndesc.

Informaţiile de la Spitalul Militar din Bruxelles au fost transmise într-un răspuns oferit la solicitarea României libere, care a întrebat dacă persoanele rănite în Colectiv care au fost transferate din spitale din Capitală au ajuns în unitatea medicală din Belgia cu infecţii.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, că cei opt pacienţi internaţi în spitalul din Belgia sunt în stare stabilă.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Alte 33 de persoane au murit până în 22 noiembrie, numărul victimelor ajungând la 60.

În spitale din străinătate au fost transferaţi 39 de răniţi în Colectiv, însă trei au decedat în Marea Britanie, câte doi în Germania şi Olanda şi câte unul în Israel şi Austria. În clinicile din străinatate mai sunt internaţi 29 de pacienţi români.

Reprezentanţii Spitalului de Arşi din Capitală au declarat recent că trei dintre răniţii în incendiul din clubul Colectiv au murit din cauza infecţiilor nosocomiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici