Studenţii basarabeni plecaţi de la Iaşi, blocaţi în Vama Sculeni

Studenţii basarabeni aflaţi la Sculeni afirmă că autorităţile moldovene le vor permite accesul în R. Moldova cu condiţia să nu meargă la Chişinău, ci în localităţile de domiciliu, iar transportul să fie asigurat de microbuze puse la dispoziţie de partea moldoveană, însă tinerii spun că nu acceptă.

256 afișări
Imaginea articolului Studenţii basarabeni plecaţi de la Iaşi, blocaţi în Vama Sculeni

Studenţii basarabeni plecaţi de la Iaşi sunt în continuare în Vama Sculeni (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Trei dintre colegii noştri s-au dus în vama moldovenească pentru a discuta condiţiile în care putem trece graniţa. Ne-au spus că nu putem trece cu autobuzele, pentru că şoferii nu au documentele în ordine şi că ne pun ei la dispoziţie microbuze pentru a ajunge unde vrem", a declarat Anastasia Condruc, studentă din Basarabia care învaţă la Iaşi.

Ea a susţinut că doar o mică parte din cei 200 de studenţi basarabeni aflaţi la Sculeni vor trece însă graniţa, pentru că nu vor accepta ca transportul să fie asigurat de autorităţile moldovene, fiindu-le teamă

"Pur şi simplu ne este frică. Ei vor să ne disperseze. Ni se pare suspectă bunăvoinţa lor. Până acum graniţa era închisă, iar dintr-o dată ne pun ei la dispoziţie maşini. E ciudat. Colegii basarabeni din Ploieşti aflaţi cu noi vor apela la maşini de ocazie, iar restul ne vom întoarce la Iaşi. Nu va pleca nimeni în Republica Moldova cu maşinile puse la dispoziţie de comunişti”, a precizat Condruc.

Ea a adăugat că autorităţile moldovene din vama Sculeni le-au comunicat studenţilor basarabeni că aceştia nu vor putea ajunge la Chişinău, ci numai în nordul sau în sudul ţării, în localităţile de domiciliu.

La ora transmiterii acestei ştiri, cei 200 de studenţi basarabeni se află în continuare în vama Sculeni, pe partea românească.

Punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, închis, miercuri dimineaţă, a fost redeschis, în jurul orei 12.15, primele maşini trecând deja prin vamă.

Cei circa 200 de studenţi basarabeni din Iaşi, Ploieşti şi Cluj care au plecat de la Iaşi cu trei autobuze şi cu mai multe autoturisme au ajuns în Vama Sculeni în jurul orei 12.00, ei nefiind lăsaţi însă să treacă graniţa, vama fiind închisă pe partea moldoveană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici