Studenţii cer Avocatului Poporului să atace eliminarea transportului feroviar gratuit la CCR

Studenţii vor să sesizeze Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR ordonanţa de urgenţă care prevede eliminarea transportului feroviar gratuit pentru studenţi şi consideră că aceasta este neconstituţională, pe motiv că nu conţine contextul generat de urgenţa luării acestei măsuri.

785 afișări
Imaginea articolului Studenţii cer Avocatului Poporului să atace eliminarea transportului feroviar gratuit la CCR

Studenţii cer Avocatului Poporului să atace eliminarea transportului feroviar gratuit la CCR

Liga Studenţilor (LS Iaşi) critică Guvernul pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă (OUG) care prevede eliminarea transportului feroviar gratuit pentru studenţi şi consideră că aceasta este neconstituţională, studenţii urmând să sesizeze Avocatul Poporului în vederea atacării actului la Curtea Constituţională a României (CCR) după publicarea în Monitorul Oficial.

„Critica de neconstituţionalitate se întemeiază pe încălcarea art. 32, 49, 53 şi 115 din Constituţia României: lipsa urgenţei şi a fundamentării ordonanţei, încălcarea dreptului la educaţie şi a obligaţiei pozitive a statului de a asigura protecţia socială a tinerilor şi limitarea drepturilor printr-o ordonanţă şi nu prin lege”, transmite Liga Studenţilor din Iaşi.

Studenţii ieşeni arată că Ordonanţa încalcă prevederile art. 115 alin. (4) din Constituţie, conform cărora Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

„Nota de fundamentare nu conţine nicio justificare a necesităţii eliminării gratuităţii şi înlocuirea ei cu o reducere de 50% şi o limitare la vârsta de 26 de ani, ba chiar susţine contrariul: că în contextul generat de starea de urgenţă şi starea de alertă <sunt necesare măsuri suplimentare de protecţie pentru studenţi>. Eliminarea acestor beneficii pentru studenţi prin OUG nu doar că nu reprezintă o situaţie excepţională care nu poate fi amânată în sensul textului Constituţiei şi al jurisprudenţei constituţionale, dar constituie şi o încălcare a prevederilor art. 53, limitarea drepturilor putându-se realiza numai prin putere de lege, de către Parlament”, se mai arată în comunicatul LS Iaşi.

Studenţii ieşeni susţin că ordonanţa încalcă art. 32 şi 49 - care garantează dreptul şi obligaţia statului de a sprijini tinerii, precum şi decizia nr. 657/2019 a Curţii Constituţionale a României (CCR) care statutează că subvenţiile pentru transportul tinerilor şcolarizaţi într-o instituţie de învăţământ constituie „o formă de protecţie socială a copiilor şi a tinerilor stabilită prin lege”, instituită în scopul de a asigura dreptul la învăţătură al acestora şi că beficiile pentru transport au menirea să dea substanţă dreptului constituţional la educaţie, respectiv obligaţiilor pozitive asumate de stat pentru garantarea dreptului la învăţătură şi a regimului special de protecţie a copiilor şi a tinerilor. De asemenea, ei consideră că limita de vârstă impusă, care exista şi anterior anului 2017, anume cea de 26 de ani, este complet arbitrară, fiind atât în neconcordanţă cu art. 49 din Constituţie, cât şi cu prevederile Legii Tinerilor nr. 350/2006.

„Promisiunile din campania electorală legate de eliminarea sporurilor, a pensiilor speciale nejustificate şi a altor cheltuieli bugetare legate de risipa banului public au fost uitate. Singura şi marea problemă a guvernanţilor a rămas gratuitatea de care se bucură studenţii la transportul feroviar, aceştia considerând că prin eliminarea ei „urgentă”, mai exact a sumei de 100 de milioane de lei - echivalentul a 0,01% din PIB, este <salvată> economia, în loc să fie văzută ca o investiţie în educaţie, atât de necesară în contextul actual generat de starea de urgenţă şi cea de alertă. Vom sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării ordonanţei la Curtea Constituţională a României (CCR) pentru a opri această greşeală a guvernului prin care vor fi afectaţi nu doar studenţii, dar şi sistemul de învăţământ superior românesc în ansamblul său. Cum accesul Ligii Studenţilor din Iaşi la întâlnirile cu reprezentanţii guvernamentali a fost în mod intenţionat blocat, facem uz de alte mijloace pentru a apăra drepturile studenţilor, declară Maria-Alexandra Druţu, liderul LS Iaşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici