Sustragerea de la controlul vamal a bunurilor de peste 20.000 de lei, considerată infracţiune

Sustragerea de la controlul vamal, prin punctele de vamă, a unor bunuri sau mărfuri cu o valoare de cel puţin 20.000 de lei va constitui infracţiune şi va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani, potrivit unei propuneri de ordonanţă de urgenţă elaborată de Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV).

245 afișări
Imaginea articolului Sustragerea de la controlul vamal a bunurilor de peste 20.000 de lei, considerată infracţiune

Sustragerea de la controlul vamal a bunurilor de peste 20.000 de lei, considerată infracţiune (Imagine: Mediafax Foto)

"Introducerea sau scoaterea din ţară, prin sustragerea de la controlul vamal, a bunurilor sau mărfurilor care ar trebui plasate sub un regim vamal, a căror valoare este egală sau mai mare de 20.000 lei, prin locurile stabilite pentru control vamal, constituie infracţiunea de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi", se arată în proiectul de ordonanţă publicat de ANV.

În acelaşi timp, va constitui infracţiune şi sustragerea în mod repetat de la controlul vamal, chiar dacă valoarea bunurilor se plasează sub 20.000 de lei. Potrivit documentului, pentru sustragerea repetată a unor bunuri cu valoare sub limita de 20.000 de lei se vor aplica aceleaşi sancţiuni ca şi în primul caz.

Bunurile sau mărfurile ce constituie obiectul contrabandei se confiscă.

În prezent, nu este prevăzută ca infracţiune fapta ce constă în sustragerea de la controlul vamal a bunurilor sau mărfurilor, atunci când bunurile sau mărfurile sunt trecute peste frontiera de stat a României prin locurile stabilite pentru control vamal, însă nu sunt prezentate şi declarate autorităţii vamale pentru control.

ANV susţine că au fost constatate tot mai multe situaţii de sustragere de la controlul vamal a bunurilor sau mărfurilor, atunci când aceste bunuri sau mărfuri sunt trecute peste frontiera de stat a României prin locurile stabilite pentru control vamal, fără însă a fi prezentate autorităţii vamale, mai ales în cazul produselor accizabile, astfel că sancţionarea ca şi contravenţie a acestor fapte nu mai este suficientă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici