Tăriceanu: Numărul şomerilor ar putea să nu mai scadă

Numărul şomerilor din România ar putea să nu mai scadă în perioada următoare, iar rata anuală a şomajului în 2009 va depinde şi de evoluţia crizei economice globale, care poate determina numeroşi muncitori români disponibilizaţi în străinătate să revină în ţară, a declarat premierul Tăriceanu.

8 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Numărul şomerilor ar putea să nu mai scadă

Tăriceanu: Numărul şomerilor ar putea să nu mai scadă (Imagine: Mediafax Foto)

"Este posibil ca şomajul să nu mai scadă în continuare, însă rata şomajului în 2009 va depinde şi de un alt factor foarte greu de evaluat. Comisia de Prognoză nu poate să facă o astfel de evaluare legată de numărul de români care s-ar putea întoarce din străinătate, din ţările grav afectate, cum este Spania, de exemplu", a spus Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută, luni, la Guvern.

El a arătat că este necesar ca în bugetul de asigurări de şomaj să fie asigurate veniturile pentru plata indemnizaţiei de şomaj.

Proiectul de buget pentru anul viitor indică, în forma aprobată săptămâna trecută de Guvern, o scădere a ratei şomajului la 3,9%, faţă de 4% în 2008.

În prognoza aferentă proiectului de buget se arată că, în anul 2009, numărul mediu de salariaţi va continua tendinţa de creştere înregistrată în anii precedenţi, cu 145.000 persoane (2,9%) faţă de anul 2008, iar rata şomajului va fi de 3,9%.

Pentru sfârşitul acestui an se estimează că numărul şomerilor înregistraţi va ajunge la 355.000 persoane, cu o rată a şomajului de 4%.

Tăriceanu a declarat, luni, că semne ale unor dificultăţi economice au început să apară şi în România, prin concedierea a 4.000 de persoane în industria din zona Transilvaniei şi reducerea producţiei la unele companii, precum întreprinderea de autovehicule Piteşti.

Conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj a anunţat, la finele lunii octombrie, că rata şomajului în judeţ s-ar putea dubla până la sfârşitul anului din cauza disponibilizărilor la care au recurs mai multe societăţi comerciale ca urmare a crizei economice internaţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici