Teodorovici despre tăierea bugetului SRI: Din păcate, ne-am concentrat efortul şi activitatea în interiorul ţării

Referitor la bugetul alocat serviciilor secrete, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, susţine că, la o rectificare bugetară, nu poate fi modificat în întregime, ci doar ajustat, iar modificări importante se pot face, în următorii ani, când aceste structuri primesc noi atribuţii.

987 afișări
Imaginea articolului Teodorovici despre tăierea bugetului SRI: Din păcate, ne-am concentrat efortul şi activitatea în interiorul ţării

Teodorovici despre tăierea bugetului SRI: Din păcate, ne-am concentrat efortul şi activitatea în interiorul ţării

Bugetul de 2,3 miliarde de lei (500 de milioane de euro) al SRI-ului a fost tăiat cu 113 milioane de lei la rectificarea bugetară din septembrie. În schimb, SIE are un buget de 63 de milioane de euro, SPP are unul de 42 de milioane de euro şi STS are unul de 72 de milioane de euro. Referitor la bugetul SRI, mult mai ridicat comparativ cu al celorlalte servicii, ministrul Finanţelor a afirmat că „din păcate, ne-am concentrat efortul şi activitatea în interiorul ţării”.

Ministrul finanţelor a menţionat că, în cazul SRI, MFP nu poate urmări toate cheltuielile. „SRI nu se supune Guvernului, ci Parlamentului. Pe bugetul de anul viitor, discuţiile trebuie să fie mult mai aplicate: «Mai ai aceleaşi atribuţii ca structură?», «Nu», «Cât s-a tăiat?», «Ce număr de personal era afectat printr-o astfel de operaţiune?», «Atât!». Faci un calcul şi dai jos”, a completat Teodorovici, într-o emisiune la TVR1.

Oficialul MFP a răspuns, în nume personal, fără a reprezenta instituţia, că nu crede că suma alocată SRI se justifică. „Pe mine mă deranjează foarte mult, chiar dacă se vor supăra unii, diferenţa dintre SRI şi SIE”, a punctat Teodorovici.

Ministrul finanţelor a subliniat că MFP nu poate interveni, când se face o rectificare, pentru a tăia semnificativ din bugetele unor instituţii, ci doar pentru a face unele corecţii. În plus, discuţii referitoare la rectificare s-au purtat cu fiecare structură în parte, pentru a vedea dacă banii solicitaţi pot fi justiticaţi sau nu.

„În momentul în care aprobi o rectificare, o faci pe ceva ce s-a aprobat de la început de an ca buget. O schimbare de abordare pe acest serviciu (n.red.- SRI) poate fi gândită pe următorul an. Legea spune că tu nu mai ai anumite atribuţii conform legii actuale, înseamnă că tu trebuie să îţi diminuezi activitatea pe care o ai în acea structură. Atunci, tu trebuie să îţi faci bugetul în acea structură”, a precizat Teodorovici.

Ministrul finanţelor a completat că, la rectificare, bugetele le-au fost tăiate nu doar structurilor care fac parte Consiliul Superm de Apărare a Ţării CSAT), ci mai multor structuri. „A fost o abordare orizontală. Când mergem în Guvern la o rectificare, spunem care sunt principiile pe baza cărora se face o rectificare. Adică, ministerele, instituţiile publice, agenţii, servicii, ce sunt ele, dacă te uiţi pe un tabelaş foarte clar şi vezi ce execuţie a avut la şase luni, la şapte luni chiar, pentru că, fiind mai târziu rectificarea, am avut şi luna a şaptea, ce au anticipat ei că vor cheltui şi n-au cheltuit - aveau chiar şi 35% şi chiar 5% la cheltuieli de capitaluri, cum să laşi bani unde tu nu ai cheltuit?! Ceea ce spun eu acum este întărit de faptul că toţi cei vizaţi de rectificarea bugetară, inclusiv cei care sunt membri în CSAT şi-au dat acordul asupra felului în care se propune rectificarea”, a explicat Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici