Toată cantitatea de kerosen din cisterna răsturnată s-a scurs în pământ

Pompierii militari dâmboviţeni şi reprezentanţii firmei care efectua transportul de kerosen au constatat, în momentul în care la locul accidentului de la Costeşti Deal a ajuns o motopompă de mare capacitate de la Aeroportul Otopeni, că în recipientul cisternei răsturnate nu mai este combustibil.

7 afișări
Imaginea articolului Toată cantitatea de kerosen din cisterna răsturnată s-a scurs în pământ

Dâmboviţa: O cisternă încărcată cu 27 de tone de kerosen s-a răsturnat

"Reprezentanţii firmei proprietare a cisternei au constatat că toate cele cinci compartimente ale autovehiculului au suferit avarii astfel încât toată încărcătura de kerosen (n.r. - aproximativ 27 de tone) s-a scurs în pământ, în lungul şanţurilor, pe câteva sute de metri, dar şi pe terenurile agricole ale localnicilor. Cert este că toate cele 27 de tone de kerosen s-au scurs, cisterna este goală. În aceste condiţii, am decis ca motopompa venită de la Bucureşti să fie trimisă înapoi şi vom începe cu ajutorul macaralei pe care o avem şi a alteia pe care o aşteptăm să repunem cisterna pe roţi, deoarece, în absenţa combustibilului, nu mai există pericolul de explozie şi aceasta poate fi manevrată", a declarat plt maj Gabriel Gătej, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, zona va fi supravegheată şi după repunerea cisternei pe roţi şi plecarea acesteia, pentru a se putea preveni o eventuală aprindere a combustibilului scurs.

"Noi am stropit tot timpul cisternă şi kerosenul scurs pentru a neutraliza combustibilul şi a elimina cauza unei deflagratii şi avem convingerea că o deflagraţie este exclusă, dar vom rămâne în zonă şi după că se va relua traficul rutier", a mai spus Gătej.

La ora transmiterii ştirii, în zonă este aşteptată o altă macara deoarece cea existentă, cu o forţă de 18 tone, este mult mai mică decât greutatea cisternei răsturnate, iar traficul pe DN 7, în zona Costesti Deal, este în continuare blocat.

Cu câtva timp în urmă, pompierii militari şi reprezentanţii firmei proprietare a cisternei răsturnate deciseseră să solicite Aeroportului Otopeni motopompe speciale de mare capacitate, cu care să extragă kerosenul rămas în recipient, după ce constataseră că poziţia actuală a cisternei răsturnate nu permitea transvazarea combustibilului într-o altă cisternă prin cădere liberă.

Pompierii au acţionat în permanenţă cu spumă şi apă pentru neutralizarea kerosenului.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Dâmboviţa au evaluat efectele poluării terenurilor agricole din zona unde s-a răsturnat cisterna încărcată cu 27 de tone de kerosen şi intenţionează să îi amendeze pe reprezentanţii firmei proprietare a recipientului cu 300 de milioane de lei vechi.

O altă cisternă, goală, s-a aflat în imediata apropiere a locului accidentului, pregătită să preia kerosenul rămas în recipient.

Între timp, poliţiştii dâmboviţeni au stabilit primele concluzii despre împrejurările în care a avut loc acrosajul dintre cisternă şi un autovehicul care transporta câţiva muncitori la lucru.

"Din declaraţiile însoţitorului şoferului cisternei, aceştia se deplasau dinspre Bucureşti spre Cluj-Napoca, iar la intrarea în Costesti Deal au acroşat duba care intenţiona să vireze stânga. Şoferul nu a păstrat distanţa regulamentară faţă de dubă şi probabil nu a sesizat intenţia conducătorului auto de a schimba direcţia de mers, maşinile s-au lovit din lateral, iar cisterna a intrat în balans şi, neputând să mai fie controlată, s-a răsturnat. În dubă se aflau câţiva muncitori care erau transportaţi la lucru, dar din fericire niciunul dintre aceştia şi nici şoferul dubei nu au fost răniţi", a declarat comisarul şef Ion Niculae, şeful Poliţiei Rutiere Dâmboviţa.

O cisternă încărcată cu 27 de tone de kerosen s-a răsturnat, luni dimineaţă, în jurul orei 6.30 - 7.00, pe DN7, la kilometrul 58, în dreptul localităţii dâmboviţene Costeşti Deal. Echipe de pompieri ale Detaşamentului Titu, aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, au acţionat cu spumă şi apă atât pe recipientul în care se află kerosenul, cât şi pe combustibilul scurs din el pe şosea, pentru neutralizarea acestuia.

Traficul rutier este în continuare blocat în ambele sensuri în zona în care a avut loc accidentul, iar circulaţia a fost deviată pe rute ocolitoare. De asemenea, locuitorii a cinci case din Costesti Deal, aflate în imediata apropiere a locului unde s-a răsturnat cisterna încărcată cu 27 de tone de kerosen, au fost evacuaţi pe perioada operatiunilor de îndepărtare a pericolului de explozie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici