Tokes: Autodeterminarea maghiarilor din Bazinul Carpatic este o problemă de siguranţă europeană

Preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, a afirmat, sâmbătă, la Adunarea Naţională a consiliului, că autodeterminarea maghiarilor din Bazinul Carpatic reprezintă "o problemă de siguranţă europeană".

247 afișări
Imaginea articolului Tokes: Autodeterminarea maghiarilor din Bazinul Carpatic este o problemă de siguranţă europeană

Tokes: Autodeterminarea maghiarilor din Bazinul Carpatic este o problemă de siguranţă europeană (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Consiliul de Autonomie al Bazinului Carpatic s-a adresat guvernelor statelor participante şi întâlnirii la vârf a NATO, solicitând să se asigure autodeterminarea maghiarilor din Bazinul Carpatic", a afirmat Tokes.

Potrivit acestuia, autodeterminarea maghiarilor din Bazinul Carpatic este o problemă de siguranţă europeană.

"O unire naţională deasupra frontierelor, autodeterminare, aceştia sunt cei doi piloni de bază ai strategiei noastre naţionale care se completează şi pe care putem construi politica noastră din Ardeal, cu o expresie relativ nouă, un nou cuvânt, «eurotransilvanism». Este un cadru politic care cuprinde modernitate europeană, valori europene şi valori transilvănene, care sunt în armonie cu valorile europene", a spus liderul CNMT.

El a adăugat că, potrivit principiului integrării maghiare, în relaţia europeană, Ardealul este considerat ca o regiune europeană, "la fel de valoroasă ca orice altă regiune a Europei".

"Comunitatea maghiară în stare dezavantajoasă în toate privinţele trebuie să se armonizeze cu Europa. Păstrarea Târgu Mureşului ca noua capitală transilvană este o problemă morală pentru noi", a conchis Tokes.

La Adunarea Naţională a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, care se desfăşoară, sâmbătă, la Târgu Mureş, participă câteva sute de delegaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici