Tot mai puţine firme au de gând să facă angajări în primele 3 luni din 2009

Ponderea firmelor care intenţionează să facă angajări în primul trimestru din 2009 a coborât la 28%, cu patru puncte procentuale sub nivelul aferent perioadei octombrie-decembrie 2008, România având totuşi cele mai optimiste planuri de recrutare din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

48 afișări
Imaginea articolului Tot mai puţine firme au de gând să facă angajări în primele 3 luni din 2009

Tot mai puţine firme au de gând să facă angajări în primele 3 luni din 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

În acelaşi timp, a crescut uşor ponderea firmelor care anticipează diminuarea recrutărilor sau chiar reduceri de personal, de la 11% câţi intenţionau să renunţe la angajaţi în trimestrul patru la 12% în primele trei luni din 2009, potrivit unui studiu al companiei de resurse umane Manpower.

Informaţiile privind previziunea netă de angajare au la bază diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează, în trimestrul următor, o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere.

"Declinul continuu înregistrat în România în ceea ce priveşte activitatea de angajare nu este o surpriză ţinând cont de condiţiile actuale înregistrate pe piaţă în rândul companiilor, care îşi vor ajusta cu o mai mare atenţie angajările în funcţie de noua cerere de produse sau servicii pe care le oferă" a declarat directorul general al Manpower România, Camelia Stănculescu.

Potrivit studiului, previziunea netă de angajare în primul trimestru al anului viitor va fi de +16%, în scădere faţă de indicatorul aferent intervalului octombrie-decembrie 2008, respectiv +21%.

Astfel, 28% dintre companii s-au declarat interesate de a face angajări în ianuarie-martie 2009, procent în scădere faţă de previziunile pentru perioada octombrie-decembrie 2008, când 32% dintre angajatori doreau să îşi completeze echipele.

Potrivit studiului, 58% dintre angajatori nu se aşteaptă la schimbări în planurile de recrutare pentru trimestrul următor, în creştere cu două puncte procentuale.

Cele mai optimiste planuri de angajare aparţin companiilor din nord-vest şi din Bucureşti- Ilfov, unde previziunea netă de 27%, respectiv 23%.

Scăderi majore preconizează şi angajatorii din agricultură şi administraţie publică, de 12 puncte procentuale, la +17%, şi cei industria prelucrătoare de 10 puncte, la +14%.

La polul opus se află firmele din finanţe, asigurări, servicii imobiliare, comerţ şi transport, care au cele mai optimiste previziuni de angajare.

Şi în construcţii planurile de angajare au fost afectate, previziunea pentru primul trimestru al anului viitor fiind de +6%. În acest sector se observă "un grad ridicat de prudenţă, înregistrându-se o diminuare de şapte puncte procentuale faţă de trimestrul trecut şi o scădere substanţială, de 44 de puncte procentuale, comparativ cu trimestrul trei al anului 2008", potrivit studiului.

România se află pe primul loc într-un clasament compus din 17 ţări din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), fiind urmată de Africa de Sud (+13% previziunea netă de angajare), Polonia (+12%), Belgia ( +7%), Elveţia (+7%) şi Olanda (+6%). Cele mai sumbre previziuni vin de la angajatorii din Irlanda (-14%), Spania (-13%) şi Italia (-11%).

Autorii studiului susţin că, la nivel mondial, previziunile de angajare cu cel mai ridicat grad de optimism sunt înregistrate în Peru, India, Costa Rica, România, Canada, Columbia, Africa de Sud, Australia, Polonia, Statele Unite ale Americii şi China, iar cele mai slabe în Singapore, Irlanda, Spania şi Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici