Video Trebuia sau nu adus la Bucureşti cu elicopterul ÎPS Pimen? Medic: Este stupefiant ce se întâmplă, este o lipsă de egalitate în faţa legii

Diana Cimpoeşu, coordonator-şef UPU - SMURD Iaşi, spune că transferul lui ÎPS Pimen a fost făcut în contextul în care numărul pacienţilor de la terapie intensivă Suceava este foarte mare.

16370 afișări

Diana Cimpoeşu, coordonator-şef UPU - SMURD Iaşi, spune că transferul lui ÎPS Pimen a fost făcut în contextul în care numărul pacienţilor de la terapie intensivă Suceava este foarte mare.

Dr. Diana Cimpoeşu: A fost o misiune deosebită, o misiune de noapte, făcută cu elicopterul MI 8, ceea ce este un eveniment deosebit

Dr. Marius Uscatu: Este o lipsă de egalitate în faţa legii, este stupefiant ce se întâmplă

După ce noaptea trecută ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei, a fost adus împreună cu un alt pacient cu elicopterul de la Suceava la Bucureşti, coordonatorul SMURD pe regiunea Moldovei îţi explică de ce a fost făcut acest transfer.

Dr. Diana Cimpoeşu, coordonator – şef UPU SMURD Iaşi: Doi pacienţi critici, aflaţi în terapie intensivă, care necesitau transfer fiind confirmaţi Covid pozitiv, unul cu ventilaţie mecanică după intubaţie oro traheală, un pacient de 47 de  ani, şi un altul , de 90, aflat pe oxigeno – terapie, însă  conştient, stabil pe parcursul transportului. A fost o misiune deosebită, o misiune de noapte, făcută cu elicopterul MI 8, ceea ce este un eveniment deosebit, un eveniment care s-a întâmplat în contextul numeroşilor pacienţi foarte gravi aflaţi în Spitalul Judeţean Suceava, şi trebuia să îi sprijinim, aş cum de fapt îi sprijinim în fiecare zi

Dr. Diana Cimpoeşu spune că ÎPS Pimen a fost transferat la Bucureşti alături de alt pacient din cauza supraagomerării de la ATI şi că astfel de transferuri vor mai avea loc. 

Dr. Diana Cimpoeşu: Numărul din câte ştim noi al pacienţilor din  terapie intensivă este foarte mare, este posibil să mai  fie solicitări de transfer, am făcut un  transfer similar tot de acolo săptămâna trecută,  este  posibil să mai fie nevoie de transfer, şi  am făcut şi transferuri către Iaşi în general pe cale rutieră, pentru că, în elicopterul  mic nu se pot lua măsuri de protecţie în totalitate, este dificil

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune că vârsta îl vulnerabilizează pe ÎPS Pimen şi că personalul de la Mănăstirea Sf. Ioan din Suceava nu are simptomatologie suspectă. Vasile  Bănescu spune că în mănăstire sunt 20 de persoane iar ÎPS Pimen a fost înconjurat la  slujba de Înviere de până la 10 persoane şi că nimeni din afară nu a intrat în mănăstire. DSP face anchetă epidemiologică pentru a afla cum a făcut infecţia înaltul prelat.

Misiunea deosebită făcută cu elicopterul a stârnit însă reacţii dure pe reţelele de socializare, reacţii conform cărora ÎPS Pimen ar fi fost favorizat astfel.  

Dr. Marius Uscatu, chirurg: Este o lipsă de egalitate în faţa legii, practic suntem toţi egali. Este stupefiant ce se întâmplă. Elicopterele zboară şi în Franţa, ştiu de la colegii mei de acolo cum se deplasează TGV-urile, avioanele pentru a transporta pacienţi în toată Franţa dar nu se face această discriminare, nu este vorba despre politicieni, de înalţi prelaţi, ci este vorba despre oameni şi există priorităţi în tratamentul acestor oameni, oameni care sunt cu adevărat gravi.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, de la începutul crizei Covid 19 în România, un singur pacient infectat şi care se afla în stare gravă, intubat, a fost transferat cu o aeronavă de tip C-27J Spartan aparţinând Forţelor Aeriene Române  de la Suceava la Bucureşti, la solicitarea DSU. S-a întâmplat pe data de 11 aprilie.  

Nu este singura întâmplare de acest fel care a stârnit reacţii aprinse. În luna mai a  anului trecut senatorul PSD Virginel Iordache a fost adus de la Suceava la  Bucureşti cu elicopterul SMURD unde fusese diagnosticat cu enterovirus, pe motiv că nu a avut încredere în dignosticul medicilor suceveni. Specialiştii de la Matei Balş i-au pus acelaşi diagnostic.


 

Abonează-te la Mediafax pe Youtube: Vulpe filmată după ce fură o găină şi trece strada, în Baia Mare

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici