Trei deputaţi şi un senator au fost trimişi în judecată în dosarul mitei din Banat

Deputatul PSD Arad Dorel Căprar, alţi doi deputaţi şi un senator, dar şi angajaţi ai Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac II şi ai Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri Timişoara, au fost trimişi în judecată în dosarul şpăgilor din Banat.

774 afișări
Imaginea articolului Trei deputaţi şi un senator au fost trimişi în judecată în dosarul mitei din Banat

Trei deputaţi şi un senator au fost trimişi în judecată în dosarul mitei din Banat

Potrivit DNA, au fost trimişi în judecată, în stare de arest la domiciliu, Horgea Cristian, la data faptelor şef al Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac II şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, şi Miuţescu Elisabeta, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac II.

Au fost trimişi în judecată, sub control judiciar: Ispravnic Cristian Ilie, la data faptelor director general regional al Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, Dima Cristian, la data faptelor şef al Agenţiei de Control şi Încasări Jimbolia, Lucaciu Mircea Andrei, la data faptelor şef la Departamentul Venituri din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara, Pascu Patriciu Mirel, la data faptei şef al Departamentului Juridic din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara, şi Băeţan Vasile Alin, la data faptelor inginer în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara.

În stare de libertate au fost trimişi în judecată Căprar Dorel, deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic (PSD - n.r.), Tripa Florin, deputat în Parlamentul României şi secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizaţiei judeţene a unui partid politic (PSD - n.r.), Chisăliţă Ioan, senator în Parlamentul României şi secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizaţiei judeţene a unui partid politic (PSD - n.r.), Jovan Luminiţa, deputat în Parlamentul României (PSD - n.r.), Zamiska Ioan, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac 1, şi Munteanu Bogdan, la data faptelor şef al Biroului Încasări Venturi din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara.

Potrivit DNA, având în vedere că, printre altele, în cadrul unor agenţii de control şi încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Arad ar fi existat obiceiul ca funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale şi sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata şi aplica anumite sancţiuni acestora, cercetările s-au desfăşurat pe două paliere:

1. „protecţia” oferită de persoanele cu funcţii de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar).
Spre exemplu, pentru a oferi „protecţie”, în perioada septembrie 2016 - noiembrie 2019, Miuţescu Elisabeta ar fi pretins şi primit de la o persoană având funcţia de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro. În aceeaşi manieră ar fi procedat şi Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins şi primit de la acelaşi martor sumele de 900 de euro şi 250 de lei.

2. modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid şi cu remiterea unor sume de bani. Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian şi Căprar Dorel Gheorghe şi-ar fi folosit influenţa conferită de calităţile lor de persoane cu funcţie de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcţiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timişoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.
De menţionat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe.

Existau şi situaţii în care candidaţilor care aveau susţinere politică să nu li se mai pretindă şi remiterea unor sume de bani.

„Distinct de folosirea influenţei politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro şi 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp şef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro.
În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remişi în mod direct la casieria organizaţiei judeţene de partid”, arată DNA.

De asemenea, cercetările au mai stabilit că şefii din cadrul D.R.D.P Timişoara sau în alte instituţii locale sau regionale, susţinute de partid în acele funcţii, ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută. Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcţii de conducere susţinute în acele funcţii de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, raportat la necesităţile de moment şi solicitările persoanelor cu funcţii de conducere din partid, identificându-se o asemenea situaţie când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins şi primit suma de 4.500 de lei de la Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia.

„Într-un context asemănător, inculpaţii Jivan Luminiţa Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliţă Ioan Narcis, Horgea Cristian şi Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere şi execuţie din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara”, adaugă DNA.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatei Miuţescu Elisabeta. Referitor la prejudiciul cauzat prin angajarea în mod nelegal a lui Băeţan Vasile Alin pe funcţia de inginer în cadrul D.R.D.P. Timişoara, până la data emiterii rechizitoriului, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. La fel au procedat şi organizaţiile judeţene Arad şi Caraş - Severin ale unui partid politic, cărora li s-a solicitat să precizeze dacă se constituie parte civilă, având în vedere că imaginea şi credibilitatea acestora ar fi putut fi lezată prin activitatea infracţională descrisă mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Faţă de suspecţii Ţinte Raul şi Lazarov Nicoleta a fost dispusă soluţia clasării, iar în cazul inculpatei Stoenescu Anca-Patricia s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici