Trei jurnalişti ai Realitatea TV, reţinuţi şi apoi eliberaţi de poliţie în R. Moldova

Trei jurnalişti ai Realitatea TV au fost reţinuţi joi seară de poliţie în Republica Moldova, fiind eliberaţi după câteva ore, informează site-ul postului de televiziune.

54 afișări
Imaginea articolului Trei jurnalişti ai Realitatea TV, reţinuţi şi apoi eliberaţi de poliţie în R. Moldova

Trei jurnalişti ai Realitatea TV, reţinuţi şi apoi eliberaţi de poliţie în R. Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipa Realitatea TV trimisă la Chişinău, formată dintr-un reporter, un operator şi un şofer, a fost aşteptată de poliţie la hotel, joi seară, fiind apoi escortată până la comisariat. Timp de aproximativ patru ore, cei trei nu au putut fi contactaţi.

Ulterior, reporterul Yevgenyia Kironaki, operatorul Mihai Valentin Buzduga şi şoferul Gabriel Colac au fost eliberaţi şi au plecat în România.

Yevgenyia şi Valentin se întorceau în jurul orei 21:30 de la o filmare. Şoferul lor le-a dat un telefon şi i-a spus Yevghenyiei că în cameră îi aşteaptă poliţia. Ea a reuşit să dea un telefon în redacţie şi să anunţe că vor fi interpelaţi de forţele de ordine.

Odată ajunsă în camera de hotel, Yevgenyia a fost informată că trebuie să îşi ia tot echipamentul, maşina şi să-i urmeze la comisariat pentru verificări de rutină. De asemenea, i s-a spus că nu are niciun motiv pentru care să se sperie. Jurnaliştii au fost conduşi la comisariat cu maşina Realitatea TV.

Ajunşi la comisariat, celor trei li s-au luat actele, fiind rugaţi să aştepte în maşină. După aproximativ 40 de minute de aşteptare, cineva din redacţia de la Bucureşti i-a trimis Yevgenyiei un mesaj pe telefon ca să-i întrebe dacă sunt bine. Răspunsul primit a fost "Ok". Din acel moment nu s-a mai putut stabili niciun contact cu cei trei.

Postul Realitatea TV, care putea fi urmărit prin cablu la Chişinău, nu mai poate fi vizionat de câteva zile în Moldova.

Şi un ziarist de la Gândul a fost expulzat după o noapte petrecută pe aeroportul din Chişinău. Jurnalistul Dragoş Boţa, de la cotidianul Gândul, a fost reţinut o noapte pe aeroportul din Chişinău, la "camera sterilă", fiind ulterior expulzat în România, la Timişoara, a povestit acesta, joi, într-un articol din Gândul.

De asemenea, un fotoreporter al cotidianului Adevărul a fost expulzat din Republica Moldova, în noaptea de marţi spre miercuri, de pe Aeroportul din Chişinău, fiind trimis înapoi în ţară, la Timişoara, a declarat pentru MEDIAFAX Grigore Cartianu, redactor-şef Adevărul.

Totodată, un reporter şi un operator de la Antena 3 au fost expulzaţi din Republica Moldova, în noaptea de miercuri spre joi, după ce, ajunşi pe Aeroportul din Chişinău, au fost informaţi că au nevoie de viză şi că, neavând-o, se va lua această măsură în ceea ce-i priveşte, dacă nu se întorc de bunăvoie în ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici