Ţuţuianu, şef al comisiei SRI, validat pentru funcţia de ministru al Apărării: Achiziţia de tehnică militară e prioritară

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost validat, joi, de comisia parlamentară, pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării, el afirmând că este familiarizat cu achiziţiile publice şi că prioritatea sa constă în cumpărarea de tehnică militară modernă.

384 afișări
Imaginea articolului Ţuţuianu, şef al comisiei SRI, validat pentru funcţia de ministru al Apărării: Achiziţia de tehnică militară e prioritară

Ţuţuianu, şef al comisiei SRI, validat pentru funcţia de ministru al Apărării: Achiziţia de tehnică militară e prioritară

Cu 22 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”, comisia parlamentară care l-a audiat pe Adrian Ţuţuianu a dat aviz favorabil numirii acestuia în funcţia de ministru al Apărării.

Ţuţuianu a spus că cele opt proceduri de achiziţie de tehnică militară modernă reprezintă o prioritate şi, datorită experienţei acumulate ca preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, va putea duce la bun-sfârşit acest proces.

„Sunt opt programe, Corveta multifuncţională, sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, modernizarea maşinii de luptă MLI 84 M, transportorul blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4, sisteme C4 cu capabilităţi de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, sistemul integrat de arme SORAT şi sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare. Din datele pe care le am de la Ministerul Apărării, sunt demarate procedurile de achiziţie publică. Vă asigur că, chiar în cursul zilei de mâine, o sa cer un raport detaliat cu privire la fiecare dintre proceduri. Sunt familiarizat cu achiziţiile publice pentru că am derulat asemenea proceduri în cei aproape cinci ani cât am funcţionat ca preşedinte al Consiliului Judeţean. Voi fi foarte ferm în a se respecta termenele prevăzute de lege şi a nu se întârzia niciun minut, în aşa fel încât să putem să aducem spre înzestrare ceea ce e prevăzut în buget şi să recuperăm eventualele întârzieri care există astăzi. Intenţia nu este să dau din banii apărării altcuiva, ci e un angajament pe care România l-a asumat”, a declarat Adrian Ţuţuianu, în faţa membrilor comisiei de Apărare.

În timpul audierilor, Mircea Duşa, fost ministru al Apărării în Guvernul Ponta, a stat alături de Adrian Ţuţuianu şi l-a ajutat să ofere parlamentarilor câteva dintre răspunsurile la întrebările formulate de aceştia. La finalul audierilor, după ce a primit avizul pozitiv, Ţuţuianu a explicat jurnaliştilor că e mai important ca un ministru să fie un bun administrator.

„Un ministru este un om de administraţie şi vă asigur că am suficientă experienţă în administraţia publică. Ştiu să administrez un minister şi vă asigur că voi fi un ministru foarte serios. Sunt ambiţios şi vreau să las urme pe unde trec. Contează să ştii carte, iar eu ştiu, şi am făcut şi un curs la Colegiul Naţional de Apărare, care m-a pus în temă cu lucrurile principale. Pentru chestiuni stricte de specialitate, există generali, ofiţeri superiori, alte cadre în interiorul ministerului. Am spus: 2% (alocare bugetară din PIB pentru Apărare - n.r.) este un angajament al României, nu un angajament personal. Până luni, voi avea rapoarte complete pe toate procedurile de achiziţie, voi vedea unde sunt blocajele şi voi face ceea ce trebuie făcut. Sunt proceduri de achiziţie în curs pe toate cele opt programe, în diverse stadii”, a spus Ţuţuianu.

Acesta a mai declarat că cel puţin una dintre procedurile de achiziţie de tehnică militară va fi încheiată până la finalul acestui an.

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Apărării, este preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, acesta ocupând anterior şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

După alegerile parlamentare din 2016, Adrian Ţuţuianu a obţinut un mandat de senator, prelunând conducerea Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI. Din anul 2000 este lector/conferenţiar universitar la Universitatea Valahia din Târgovişte, în cadrul Facultăţii de Drept.

Adrian Ţuţuianu a fost parlamentar în legislatura 2008-2012, ulterior ocupând funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. În perioada 2004-2008 a fost consilier judeţean, iar anterior avocat, mediator şi practician în insolvenţă.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi Colegiul Naţional de Apărare în 2010, fiind doctor în Drept. Potrivit datelor din CV, cunoaşte Limba Franceză.

După protestele din iarnă, fiica lui Adrian Ţuţuianu a avut o postare pe Facebook în care spunea despre protestatari că ies “ca oile în Piaţa Victoriei” şi îi provoacă “scârbă”, postare despre care senatorul a spus că este „neinspirată”, dar şi copii săi „au dreptul să spună ceva”.

Din declaraţia de avere postată pe site-ul Senatului României reiese că deţine, împreuna cu familia, cinci terenuri în judeţul Dâmboviţa, unul de 24 de metri pătraţi şi un loc de parcare în Bucureşti, sectorul 4. În Tâgovişte, soţia sa are un apartament de 56 mp, un alt imobil de peste 170 mp, iar în Bucureşti un imobil de 125 mp. Una dintre fiicele sale deţine în comuna Răzvad un imobil de peste 200 mp şi în Târgovişte un altul de 82 mp. Pe numele lui Adrian Ţuţuianu este şi un apartament de 86 mp în Târgovişte.

Potrivit documentului menţionat, deţine, împreuna cu soţia, două maşini Volkswagen, fabricate în 2015, şi o alta, aceeaşi marcă, din 2010. Are trei credite în valoare totală de aproximativ 85.000 lei. În 2016 a obţinut în jur de 127.000 lei de la Senat, CJ Dâmboviţa şi Universitatea Valahia. Soţia sa, inspector în cadrul prefecturii Dâmboviţa, a avut venituri de 34.000 lei, iar dintr-un contract de închiriere a obţinut peste 67.000 lei.

La categoria investiţii şi împrumuturi acordate, apare suma de 15.900 euro direcţionată către firma SC Ventrom SRL, la care acţionari sunt soţia şi fiica sa. De asemenea, acesta a contribuit la campaniile electorale, locale şi parlamentare, din 2016, cu suma totală de 12.500 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici