ULTIMELE 30 DE MINUTE din viaţa lui George Floyd, redate pas cu pas. De la o hârtie de 20 de dolari, la moartea unui om | VIDEO

Trei poliţişti au stat cu genunchii pe George Floyd, în timp ce bărbatul, în ultimele sale momente, îi implora să îl lase să respire. Cazul a şocat America şi a scos oamenii în stradă. Evenimentele cheie care au dus la moartea lui Floyd s-au întâmplat în doar 30 de minute. Pe baza relatărilor martorilor, a materialelor video şi a declaraţiilor oficiale, iată ce ştim până acum.

6794 afișări
Imaginea articolului ULTIMELE 30 DE MINUTE din viaţa lui George Floyd, redate pas cu pas. De la o hârtie de 20 de dolari, la moartea unui om | VIDEO

ULTIMELE 30 DE MINUTE din viaţa lui George Floyd, redate pas cu pas

Totul a început de la o hartie de 20 de dolari, cu care George Floyd a cumpărat un pachet de ţigări de la magazinul alimentar Cup Foods. Unui angajat al magazinului i s-a părut că hârtia este falsă şi a anunţat poliţia. 

Floyd locuia în Minneapolis de câţiva ani şi îşi pierduse serviciul de curând, ca şi alte milioane de americani, din cauza panemiei. 
 
Angajaţii de la Cup Foods îl cunoşteau. “Era un tip prietenos, un client plăcut, care nu a provocat niciodată probleme”, după cum a declarat pentru NBC proprietarul magazinului, Mike Abumayyaleh. Din păcate, domnul Abumayyaleh nu a fost la serviciu în ziua incidentului.
 
Într-un apel către 911, făcut la ora 20:01, angajatul i-a spus operatorului că i-a cerut ţigările înapoi lui Floyd, dar „a refuzat să mi le dea”.
 
La scurt timp după apel, în jurul orei 20:08, la faţa locului au ajuns doi poliţişti.
 
Floyd stătea cu alte două persoane într-o maşină parcată la colţ. Unul dintre ofiţeri, Thomas Lane, şi-a scos arma şi i-a ordonat să-şi arate mâinile. În relatarea incidentului, procurorii nu explică de ce ofiţerul de poliţie a considerat necesar să scoată arma. Fără prea multă logică, ofiţerul Lane a explicat că a procedat aşa pentru că “suspectul falsificase cei 20 de dolari”.
 
După ce l-au încătuşat, ofiţerii au încercat să-l bage pe Floyd în maşina de poliţie, dar bărbatul a ripostat. Cu toate astea, poliţiştii au reuşit să îl imobilizeze pe bancheta din spate a autospecialei. Cu mâinile legate la spate, Floyd ar fi continuat să riposeze. 
 
Chauvin, poliţistul care acum este arestat şi acuzat de crimă cu premeditare, a ajuns la faţa locului. El şi alţi trei ofiţeri l-au scos din maşină pe bărbat şi l-au trântit la pâmânt. 
 
Potrivit raportului, “el le-a spus ofiţerilor că este claustrofob”. Martorii au scos telefoanele mobile şi au început să filmeze, văzând că Floyd se simte din ce în ce mai rău. În acest timp, trei poliţişti au stat cu genunchii pe trupul lui Floyd, în timp ce bărbatul, în ultimele sale momente, îi implora să îl lase să respire. 
 
Chauvin a stat aproape 9 minute cu genunchiul pe gâtul bărbatului încătuşat. Aceste minute, capturate pe mai multe telefoane mobile şi distribuite pe social media, s-au dovedit a fi ultimele din viaţa lui.
 
"Nu pot respira! Te rog! Te rog, omule!“, a spus Floyd de nenumărate ori. Timp de opt minute şi 46 de secunde, Chauvin nu şi-a ridicat genunchiul nici măcat o secundă.
 
Floyd a tăcut, devenind inconştient. Martorii i-au rugat pe ofiţeri să-i verifice pulsul.
 
Unul dintre ofiţeri, JA Kueng, a făcut asta, verificând încheietura dreaptă a bărbatului. fără să fi reuşit să îi “prindă” pulsul. Cu toate acestea, ofiţerii nu s-au mişcat.
 
Abia la 20:27, Chauvin şi-a luat genunchiul de pe gâtul lui Floyd. O ambulanţă a fost chemată, iar bărbatul a fost transportat la spital.
 
Floyd a fost declarat mort câteva minute mai târziu.
 
În noaptea dinaintea morţii sale, Floyd a vorbit cu Christopher Harris, unul dintre prietenii săi. I-a spus că va contacta o agenţie de locuri de muncă temporare. “Era un om constit, care muncea mult. Nu ar fi falsificat vreodată bani, nu era genul. Modul în care a murit a fost lipsit de sens”, le-a spus Harris jurnaliştilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici