Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat într-un sat din Galaţi

Pesta porcina africană se extinde în judeţul Galaţi, autorităţile confirmând, sâmbătă, prezenţa virusului în satul Suceveni, la şase kilometri de primul focar. Toate animalele bolnave, dar şi cele care au intrat în contact cu acestea vor fi eutanasiate, potrivit primarului comunei, Marian Mitrofan.

2418 afișări
Imaginea articolului Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat într-un sat din Galaţi

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat într-un sat din Galaţi

Mai mulţi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, jandarmi şi poliţişti au mers, sâmbătă, în Suceveni, unde a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană. Împreună cu autorităţile locale şi judeţene, specialiştii au stabilit o zonă de protecţie, au restricţionat circulaţia persoanelor şi animalelor şi au instalat dezinfectoare rutiere, iar curţile localnicilor au fost luate la rând şi toţi porcii au fost eutanasiaţi, acţiunea fiind sprijinită de primarul comunei.

„Probabil se vor tăia toţi porcii din sat. De câteva zile, eu sunt zi şi noapte alături de oameni. Ce pot eu să fac? Nu ştiu ce să le spun oamenilor, este greu să le zic consătenilor mei că trebuie să renunţe la animale. Toţi suntem supăraţi. Boala a apărut în două locuri, în urmă cu patru-cinci zile am avut două cazuri, a fost confirmată pesta porcină în două gospodării. Încă nu ştim câţi porci vor fi tăiaţi, mai puţin de 200 de animale”, a spus primarul comunei Suceveni, Marian Mitrofan.

Cei mai mulţi oameni nu s-au împotrivit acţiunii, mai ales că autorităţile au anunţat că vor fi acordate despăgubiri.

„Suntem mici, noi ne conformăm, ce să facem? Ne-au pus să semnăm nişte documente, urmează să trecem pe la Primărie să vedem ce facem... Au stabilt un preţ. Ne vor da între 8 şi 10 lei pe kg. Am rămas fără porc de Crăciun şi nu o să avem de unde să cumpărăm. În zona noastră este posibil să dispară toţi. Nu mai luăm porc, că poate iar vine şi îl ia”, a declarat unul dintre localnici.

În alte părţi ale satului, angajaţii DSVSA au fost primiţi cu ostilitate de localnici.

„Cum să nu plâng dacă l-am crescut de mic. L-au luat. Îl păstram pentru pomana fetei mele. Păcat! Eu cred că trebuia să-i facă injecţie”, a declarat un pensionar cu ochii în lacrimi.

Alţi localnici s-au arătat deranjaţi de modul în care au acţionat reprezentanţii DSVSA, aceştia fiind acuzaţi că au băgat frica în sat.

„Nu se gândesc că oamenii ăştia au 85 de ani şi că au crescut porcul dintr-o pensie. Trebuia să-i facă nişte analize întâi, nu cu atâta panică şi cu atâta zarvă în sat. Eu am doi copii de 3 şi 5 ani, merg să-i liniştesc că o să intre şi la noi. Poate să dea şi 15 lei pe kilogram, nu ne interesează. Noi suntem ţărani şi îl creştem pentru copii. La Crăciun, este bucuria lor, să urce pe porc, aşa este tradiţia”, a spus o femeie.

Reprezentanţiei DSVSA Galaţi au vorbit cu localnicii, cărora le-au explicat că eutanasierea porcilor, chiar şi a celor care nu prezintă simptomele bolii, este o decizie obligatorie şi benefică Eutanasierea preventivă este o măsură prevăzută de lege, iar cadavrele animalelor pot fi incinerate sau îngropate, în funcţie de decizia specialiştilor.

„Trebuie să parcurgem etapele regulamentare ale comunicării centrale. Uciderea preventivă este o măsură excepţională care se poate aplica în cazul lichidării rapide a focarului de boală, chiar şi la suspiciune, pentru că acest virus al pestei porcine africane nu se transmite la om dar este de o agresivitate extrem de mare, care poate cauza dezechilibre economice şi pierderi financiare foarte mari. Măsura privind uciderea preventivă a fost introdusă de legiuitor tocmai în ajutorul omului. Există incinerere, există şi îngropare, sunt măsuri alternative”, a declarat, presei, directorul DSVSA Galaţi, Carmen Stroia.

Primul focar de pestă porcină africană a fost descoperit în urmă cu şapte zile la o stână din apropierea localităţii Suceveni. Atunci autorităţile au eutanasiat 20 de porci despre care se crede că au luat virusul de la mistreţii aflaţi în pădurea din vecinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici