Un preot şi un director de spital din Galaţi au fost reţinuţi în cazul fraudării asigurărilor de sănătate

Şase persoane, între care un preot şi un director al Spitalului din Tecuci, au fost reţinute, vineri, pentru 24 de ore, în cazul fraudării fondurilor de asigurări de sănătate de la Galaţi. Alte 15 persoane au fost plasate sub control judiciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

780 afișări
Imaginea articolului Un preot şi un director de spital din Galaţi au fost reţinuţi în cazul fraudării asigurărilor de sănătate

Un preot şi un director de spital din Galaţi au fost reţinuţi în cazul fraudării asigurărilor de sănătate

Cele şase persoane reţinute, între care un preot şi directorul de resurse umane al Spitalului din Tecuci, precum şi cei 15 gălăţeni puşi sub control judiciar sunt acuzaţi de fraude informatice, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Potrivit informaţiilor furnizate de anchetatori, suspecţii au decontat fraudulos sume importante de bani de la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi, pentru servicii de îngrijiri paliative ale unor bolnavi incurabili în stadii terminale. Este vorba despre trei bărbaţi şi trei femei cu vârste cuprinse între 34 şi 65 de ani care ar fi decontat nelegal servicii de îngrijire la domiciliu, prejudiciul creat fiind de 1,4 milioane de lei.

„În această cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, uz de fals, influenţarea declaraţiilor, fals de înscrisuri sub semnătură privată. S-au descoperit probe care au condus la acuzarea a şase inculpaţi care au fost reţinuţi, urmând a se lua faţă de ei măsura arestării preventive. În fapt, s-a reţinut că, în perioada ianuarie 2016 -octombrie 2017, inculpaţii au fraudat bugetul CAS Galaţi prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale fictive, inclusiv pe baza unor documente medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul CAS Galaţi. Aceştia cunoşteau activităţile infracţionale şi au acceptat primirea şi înregistrarea dosarelor direct de la reprezentanţii societăţilor. Avem un prejudiciu estimat de 900.000 prin intermediul SC Sormed SRL, 340.000 SC Medicas şi 155.000 Elite Health Clinic Srl ”, a declarat, presei, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Claudia Marcu.

Potrivit informaţiilor deţinute de anchetatori, fraudele se făceau prin intermediul unor centre medicale de specialitate din Tecuci şi Nicoreşti, cu concursul unuia dintre directorii de la Spitalul municipal Tecuci şi a unor funcţionare de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, cercetate şi ele în dosar.

„Ieri dimineaţă (joi – n.r.) au avut loc percheziţii la două birouri din cadrul CAS. La biroul de Evidenţă Asiguraţi şi la biroul unde se primesc dosare îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale. Menţionez că nu au fost ridicate acte, nu au fost ridicate calculatoare, absolut nimic. Au fost plecate pentru audieri patru persoane, trei persoane din cadrul Casei de Asigurări dintre care una este ieşită la pensie din august 2017. Una dintre persoane s-a prezentat în această dimineaţă la serviciu, una este în concediu de odihnă şi ultimele două nu ştiu absolut nimic de dânsele, aştept informaţii de la procuror”, a spus directorul CAS Galaţi, Mihaela Docan.

Printre cei care, potrivit anchetatorilor, au participat la reţeaua care deconta în mod ilegal servicii de îngrijire la domiciliu pentru bolnavi incurabili în stadii terminale se află şi un preot din Tecuci. Acesta ocupa poziţia de administrator la una dintre firmele vizate de percheziţii dar avocatul său a declarat că acuzaţiile care i se aduc ridică semne de întrebare.

„Este vorba despre nişte presupuse infracţiuni, am înţeles de fraudă informatică vizavi de Casa de Asigurări de Sănătate, chestiuni care, din punctul meu de vedere, nasc întrebări. Este prima situaţie când se propune arestare preventivă într-o astfel de speţă. Până acum, celălalte dosare cu medici, cu asistente, farmacişti s-au judecat în stare de libertate”, le-a spus jurnaliştilor, Gigel Potrivitu, avocatul preotului acuzat în dosar.

Audierile în acest dosar continuă. Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, în colaborare cu cei de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, au efectuat, joi, 67 de percheziţii şi au pus în executare 43 mandate de aducere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici