Uniunea Europeană respinge o încercare a SUA de utilizare a Acordului cu Iranul pentru a impune sancţiuni

  • Uniunea Europeană respinge o încercare a SUA de utilizare a Acordului cu Iranul pentru a impune sancţiuni.
  • Josep Borrell: „SUA s-au retras din Planul Complet Comun de Acţiune (JCPOA), iar acum nu pot pretinde că încă fac parte din Acord pentru a ridica probleme în cadrul documentului”.
  • Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear cu Iranul în anul 2018.
478 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană respinge o încercare a SUA de utilizare a Acordului cu Iranul pentru a impune sancţiuni

Uniunea Europeană respinge o încercare a SUA de utilizare a Acordului cu Iranul pentru a impune sancţiuni

Statele Unite nu pot invoca Acordul nuclear cu Iranul, din care preşedintele Donald Trump a decis retragerea, pentru a impune Teheranului embargou permanent privind armament, afirmă Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, şi ambasadorul american la Naţiunile Unite, Kelly Craft, au declarat că Washingtonul are ca prioritate extinderea embargoului privind armamentul impus Iranului.

Însă Josep Borrell a insistat că Statele Unite s-au retras din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, astfel că nu pot invoca tratatul pentru a impune sancţiuni.

„Statele Unite s-au retras din Planul Complet Comun de Acţiune (JCPOA), iar acum nu pot pretinde că încă fac parte din Acord pentru a ridica probleme în cadrul documentului. S-au retras, este clar, s-au retras”, a declarat Josep Borrell, citat de agenţia Associated Press.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Administraţia Donald Trump de lansarea unei campanii cu motivaţie politică împotriva Iranului, cerând "condamnarea" tentativei SUA de convocare a Consiliului de Securitate ONU pentru a impune Teheranului un embargou permanent privind achiziţiile de armament.

Acordul nuclear a fost semnat în 2015 de Iran cu marile puteri din grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania). Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din tratat în anul 2018.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
ue,
iran

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici