USR Bucureşti cere instanţei anularea deciziilor de confirmare a înfiinţării companiilor municipale

USR Bucureşti a depus, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, o acţiune de anulare a hotărârilor de confirmare a înfiinţării companiilor municipale, consilierii CGMB din partea USR ridicând excepţii de neconstituţionalitate.

138 afișări
Imaginea articolului USR Bucureşti cere instanţei anularea deciziilor de confirmare a înfiinţării companiilor municipale

USR Bucureşti cere instanţei anularea deciziilor de confirmare a înfiinţării companiilor municipale

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, USR Bucureşti a depus la Tribunalul Bucureşti acţiunea de anulare a hotărârilor de confirmare a înfiinţării companiilor municipale, incluzând excepţii de neconstituţionalitate în parte şi în tot pe Codul Administrativ.

USR Bucureşti a depus încă din 12 august plângerea prealabilă în legătură cu companiile municipale, după ce, la finalul lunii iulie, PSD, ALDE şi PMP au votat hotărârile de confirmare a înfiinţării companiilor municipale.

USR este de părere că primarul general, Gabriela Firea, a supus la vot proiecte de hotărâre de Consiliu al căror scop ar fi fost, de fapt, legalizarea retroactivă a companiilor şi ştergerea, în acest mod, a culpei unor ilegalităţi.

„Companiile municipale au fost înfiinţate în primii ani de mandat ai Gabrielei Firea şi, potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti, au fost înfiinţate cu încălcarea legii. Decizia instanţei a fost dată într-un dosar deschis, iniţiat şi câştigat definitiv de USR. Deşi ar fi trebuit să desfiinţeze companiile, Gabriela Firea a ignorat decizia judecătorească şi, mai mult, a dat companiilor sume de bani considerabile din bugetul Capitalei, fie ca majorări de capital, fie sub formă de împrumut. Primarul Capitalei a mizat pe adoptarea în Parlament a noului Cod Administrativ şi s-a prevalat de una din prevederile acestuia, potrivit căreia înfiinţarea de companii poate fi decisă cu majoritate simplă, de 50% plus 1, şi nu cu majoritate de două treimi, aşa cum era înainte”, arată USR Bucureşti în comunicatul citat.

Potrivit documentului citat, problema companiilor nu este legată doar de modul în care a fost votată înfiinţarea lor.

„Aşa cum reiese foarte clar din motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, o altă problemă este şi participarea SC Ciclop Service SA în acţionariatul companiilor. Judecătorii au considerat că este o asociere mincinoasă, de faţadă, nu una reală. Practic, Municipalitatea s-a asociat cu ea însăşi pentru înfiinţarea societăţilor, ceea ce este ilegal”, se mai arată în comunicat.

„Am depus aproximativ 9.000 de pagini de documentaţie care arată un singur lucru: companiile Gabrielei Firea au fost înfiinţate cu încălcarea legii şi ele nu pot fi legalizate retroactiv. Nu se poate confirma un act ilegal, chiar dacă legea se schimbă între timp. Singura soluţie firească în cazul companiilor este să fie desfiinţate, iar banii daţi acestora să fie recuperaţi de la cei vinovaţi. Companiile sunt o invenţie nefericită pentru Bucureşti, sunt structuri falimentare al căror singur rol este să căpuşeze banul public şi să ofere posturi bine plătite clientelei PSD. Gabriela Firea trebuie să răspundă politic pentru acest faliment managerial şi edilitar şi trebuie să vină cu bani de-acasă pentru a acoperi pierderile făcute de companiile înfiinţate ilegal” a declarat Ana Ciceală, consilier municipal USR.

Potrivit USR Bucureşti, de la înfiinţare până în prezent, municipalitatea bucureşteană a alocat 2.774.769.600 lei (aproximativ 600 de milioane de euro) din bugetul local pentru finanţarea companiilor municipale, prin împrumuturi şi majorări de capital.

„Această sumă echivalează cu aproximativ 40% din bugetul municipiului Bucureşti pe anul 2019”, mai arată USR.

Taguri:
usr,
instanţă,
anulare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici