Verificări în mai multe judeţe după decesul fetei de 4 ani aflată la asistentă maternală

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) face verificări în mai multe judeţe din ţară după ce o fetiţă de 4 ani a murit, în luna decembrie 2023, în timp ce se afla în plasament la un asistent maternal profesionist din cadrul DGASPC Timiş.

679 afișări
Imaginea articolului Verificări în mai multe judeţe după decesul fetei de 4 ani aflată la asistentă maternală

Verificări în mai multe judeţe după decesul fetei de 4 ani aflată la asistentă maternală

Potrivit ANPDCA, preşedintele instituţiei, secretarul de stat Rareş-Petru Achiriloaie, a început o serie de deplasări în judeţele ţării, care au ca scop monitorizarea şi verificarea activităţilor din domeniu, astfel încât incidente de acest tip să poată fi prevenite. Până în acest moment, au fost efectuate deplasări de lucru în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Dolj, Mehedinţi şi Gorj.

În funcţie de concluziile vizitelor şi discuţiilor din teren, în cazul în care se impune, vor fi propuse inclusiv modificări legislative, transmite ANPDCA.

Preşedintele ANPDCA a mers, miercuri, în Timiş, pentru a se asigura că la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului s-au luat toate măsurile pentru punerea în siguranţă şi îngrijirea adecvată a celorlalţi copii, care, la momentul incidentului în urma căruia fetiţa de 4 ani a decedat, se aflau în grija aceluiaşi asistent maternal.

„De altfel, preşedintele ANPDCA, însoţit de un psiholog din cadrul DGASPC Timiş şi de actualul manager de caz al copiilor, i-a vizitat pe cei doi fraţi minori, preluaţi de un alt asistent maternal, pentru a se asigura că aceştia beneficiază de toate condiţiile necesare creşterii lor şi că li se acordă întreaga atenţie şi sprijin total pentru a depăşi trauma prin care au trecut. În paralel, preşedintele ANPDCA a dispus trimiterea Corpului de Control la DGASPC Timiş, pentru a verifica modul în care a fost gestionat şi instrumentat acest caz la nivelul Direcţiei, misiunea administrativă începând tot miercuri”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ANPDCA.

Autoritatea precizează, de asemenea, că în acest caz a fost declanşată ancheta penală încă din luna decembrie, cazul fiind preluat de Poliţie şi Parchet.

La momentul incidentului, asistenta maternală mai avea în plasament încă trei copii (doi fraţi ai fetiţei şi un tânăr care între timp a împlinit 18 ani şi a ieşit din sistemul de protecţie specială).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici