Vezi cum trăieşte în România un martor sub acoperire

Zeci de martori sub acoperire trăiesc sub identitate dublă în România. Păziţi şi supravegheaţi permanent, ei încep noua viaţă cu altă înfăţişare, mutaţi în toate colţurile ţării, dacă este cazul şi în afara ei.Pot să îşi ia cu ei unele rude, îşi pot face lifting facial, se pot înarma, primesc bani lunar, dar nu au voie pe facebook sau să vorbească de pe fix. Totul pentru a scăpa de răzbunarea bandelor criminale pe care le-au dat pe mâna Justiţiei. gândul vă prezintă viaţa unui martor sub acoperire vânat de interlopi.

125 afișări
Imaginea articolului Vezi cum trăieşte în România un martor sub acoperire

Vezi cum trăieşte în România un martor sub acoperire (Imagine: www.gandul.info)

Zece mii de euro, cel mai scump program pentru un martor protejat

"În program poate intra o persoană indiferent de faza procesului - înainte, pe timpul şi după proces dacă e stare de pericol", a declarat pentru gândul directorul Oficiului pentru Protecţia Martorului (OPM) din IGP. "Cei care dispun includerea sunt doar procurorii şi judecătorii. Vin multe solicitări la oficiu, dar toate se direcţionează către magistraţi", a mai precizat oficialul. România are legislaţia şi structura specializată să o aplice. "Deşi sunt voci care vorbesc despre limitele protecţiei în interiorul ţării, putem asigura protecţia deplină, cum s-a şi demonstrat până acum, fără incidente. Există ţări europene mai mici, care au într-adevăr această problemă. Unele apelează la noi", a declarat pentru gândul directorul OPM. Dacă în Germania costul protecţiei asigurate unui martor este de 60 de mii euro, bugetul total alocat în România programelor de protecţie a martorilor este de aproximativ 50 de mii de euro. Având în vedere că numărul aproximativ de martori protejaţi este de aproape 60, rezultă o medie de sub o mie de euro alocaţi pentru fiecare dintre aceştia. Subfinanţarea sistemului a fost agravată, spun surse din Oficiul de Protecţia martorului, de criza economico-financiară. Cel mai scump program de protecţie a costat aproximativ 10 mii de euro pentru o familie pentru un singur an.

Citeşte mai multe despre martorii sub acoperire pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici