Vicepreşedinte Comisia juridică: Aşteptăm MJ şi celelate instituţii cu un inventar al problemelor Codului penal

Vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica a declarat, luni, că este necesară o discuţie cu reprezentanţii MJ, UNJR, ICCJ, Asociaţia Magistraţilor pentru modificarea Codului penal şi de procedură penală, pentru punerea în acord cu Constituţia a articolelor declarate neconstituţionale de CC.

73 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte Comisia juridică: Aşteptăm MJ şi celelate instituţii cu un inventar al problemelor Codului penal

Vicepreşedinte Comisia juridică: Aşteptăm MJ şi celelate instituţii cu un inventar al problemelor Codului penal (Imagine: Franck Hamel/Mediafax Foto)

Întrebat ce va face Comisia juridică în legătură cu solicitările de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, Nica a spus că aşteaptă de la Ministerului Justiţiei şi celelalte instituţii abilitate să vină cu un inventar al problemelor noului Cp şi Cpp.

"Chestiunea se discută foarte mult în spaţiul public, mai ales că a trecut un an de la intrarea în vigoare a noului CP şi CPP, dar problema este la MJ, pentru că sunt foarte multe articole declarate neconstituţionale şi a sesizat şi CSM. (...) Atunci cred că ar fi mai bine să facem o întrunire, dar aşteptăm MJ şi celelate organisme, avocaţi, Uniunea Naţională a Juriştilor din România, ICCJ, Asociaţia Magistraţilor să vină cu această cerere, să facă un inventar al problemelor care s-au ivit în practică", a spus Nica.

El a adăugat că, în afară de articolul cu privire la controlul judiciar declarat neconstituţional şi la care Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă, mai sunt articole declarate neconstituţionale şi mai sunt acţiuni la CC cu privire la neconstituţionalitate sau excepţia de neconstituţionalitate a unor articole.

Întrebat dacă el consideră, în acest moment, că măsura arestului preventiv este folosit excesiv, Nica a spus că nu se pronunţă, dar că Parlamentul ar trebui să aibă mai mult respect pentru cetăţeni şi cetăţenii pentru Parlament. "Eu nu pot să mă pronunţ, după părerea mea DNA îşi face treaba (...). Dacă vreţi o opinie personală, poate este necesară această măsură a arestării, dar cred că a venit timpul să analizăm mai multe lucruri, pentru că suntem o ţară a UE, va trebui să avem mai mult respect între noi, ar trebui să avem respect faţă de cetăţeni, dar şi cetăţenii faţă de Senat, pentru că, în ultima perioadă, toate criticile sunt spre Senat şi Camera Deputaţilor, dar consider că mare parte a parlamentarilor ne facem treaba", a adăugat Nica.

În legătură cu iniţiativa legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae care propune arestul la domiciliu şi nu arestare preventivă sau încătuşare, Nica a arătat că este ideea lui Şerban Nicolae şi trebuie văzută poziţia reprezentanţilor MJ, a ICCJ.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a propus, la începutul lunii ianuarie, un proiect ce prevede că arestul preventiv se poate decide doar în cazul infracţiunilor cu acte de violenţă, care pun în pericol viaţa, sănătatea, securitatea naţională, cu condiţia să se probeze că, astfel, se va evita un pericol concret pentru ordinea publică.

Proiectul mai prevede că inculpatul asupra căruia s-a dispus una dintre aceste măsuri preventive nu va fi încătuşat în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetaţi pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum şi inculpaţilor care s-au opus măsurii dispuse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici