Vîntu solicită instanţei respingerea cererii de eliberare, pentru ca Parchetul să nu înceapă anchete

Sorin Ovidiu Vîntu a cerut miercuri instanţei Judecătoriei Sectorului 4 să respingă cererea lui de eliberare condiţionată, pentru ca procurorii să nu demareze anchete de cercetare privind modul de eliberare, făcând astfel o paralelă cu cazul eliberării lui Sile Cămătaru.

561 afișări
Imaginea articolului Vîntu solicită instanţei respingerea cererii de eliberare, pentru ca Parchetul să nu înceapă anchete

Vîntu solicită instanţei respingerea cererii de eliberare, pentru ca Parchetul să nu înceapă anchete (Imagine: Mihai Spiridonică / MediafaxFoto)

Judecătoria Sectorului 4 a dezbătut miercuri cererea de eliberare condiţionată a lui Sorin Ovidiu Vîntu, formulată după ce Comisia Penitenciarului Jilava a stabilit că acesta îndeplineşte condiţiile eliberării în cazul condamnării la un an de închisoare primită în dosarul şantajării lui Sebastian Ghiță.

La termenul de miercuri al procesului, avocatul lui Vîntu a spus în faţa instanţei că acesta poate fi eliberat condiţionat.

În ultimul cuvânt, Sorin Ovidiu Vîntu i-a spus judecătorului că, în opinia sa, există riscul ca magistratul să fie cercetat dacă admite cererea şi dispune eliberarea sa condiţionată.

"Faceţi-vă un bine, domnule preşedinte, şi respingeţi cererea, pentru că altfel o să vă ia Parchetul la întrebări", a declarat, ironic, Vîntu în faţa instanţei.

Judecătoria Sectorului 4 a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să decidă dacă admite sau nu cererea de eliberare condiţionată a lui Sorin Ovidiu Vîntu.

În cazul în care cererea va fi admisă, Sorin Ovidiu Vîntu nu va fi eliberat decât după ce o instanţă superioară, respectiv Tribunalul Bucureşti, va judeca eventuala contestaţie făcută de procurori.

În 25 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea de eliberare condiţionată a lui Sorin Ovidiu Vîntu. Anterior, Judecătoria Sectorului 4 îi respinsese, în 20 decembrie 2012, cererea de eliberare după executarea a două treimi din pedeapsă.

Procurorul aflat atunci la judecarea cauzei a susţinut că Vîntu a purtat din penitenciar peste 3.300 de discuţii telefonice şi că nu a respectat anumite norme ale închisorii.

În replică, Vîntu a spus atunci că, în accepţiunea procurorului, şi când a vorbit de pe telefonul fix, ar fi vorbit de pe telefonul mobil, precizând că în realitate, în mod logic şi fizic, nu putea purta atâtea discuţii într-un timp atât de scurt.

La începutul lunii decembrie 2012, Comisia de la Penitenciarul Jilava i-a scăzut lui Sorin Ovidiu Vîntu aproape 33 de zile din condamnarea pe care a primit-o pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi a constatat că acesta poate cere unei instanţe eliberarea condiţionată. Comisia a luat în considerare pentru această decizie şi faptul că Vîntu a publicat o carte cu conţinut ştiinţific printr-o editură agreată de Colegiul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, declarau pentru MEDIAFAX surse judiciare.

În 21 iunie 2012, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la un an de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că l-a şantajat pe Sebastian Ghiţă. În acelaşi dosar, Ilie Cezar a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu executare pentru aceeaşi infracţiune, decizia instanţei fiind definitivă.

Potrivit procurorilor, în perioada martie - aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unui contract cu scopul obţinerii injuste, în folosul lor, de beneficii materiale cu consecinţa prejudicierii părţii vătămate. Concret, constrângerea a fost realizată de către Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar prin ameninţarea cu uciderea lui Sebastian Ghiţă, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici