Vulcanul Fagradalsfjall i-a pus pe fugă pe islandezi: risc de erupţie, mii de oameni evacuaţi. Precizările MAE

A fost declarată stare de urgenţă în peninsula Reykjanes.

483 afișări
Imaginea articolului Vulcanul Fagradalsfjall i-a pus pe fugă pe islandezi: risc de erupţie, mii de oameni evacuaţi. Precizările MAE

Vulcanul Fagradalsfjall i-a pus pe fugă pe islandezi: risc de erupţie, mii de oameni evacuaţi

În Islanda a fost declarată stare de urgenţă din cauza riscului de erupţie a vulcanului Fagradalsfjall din peninsula Reykjanes.

ACTUALIZARE. Cetăţenii care au nevoie de asistenţă pot contacta numărul unic de urgenţă "112". Înregistrările privind evacuarea se vor efectua la centrele de asistenţă din Kórn, centrul Vallaskóli din Selfoss şi în centrul sportiv de pe Sunnubraut din Reykjanesbær. Totodată, persoanele care au posibilitatea să se îndrepte direct către alte spaţii pot suna la "1717" pentru a înregistra acest lucru. Cei care au părăsit deja oraşul dar nu s-au înscris trebuie să apeleze la "1717" şi să se înregistreze.

Autorităţile locale reamintesc tuturor cetăţenilor că pentru informaţii suplimentare pot contacta linia de asistenţă a Crucii Roşii: 1717.

Sfaturile şi instrucţiunile autorităţilor islandeze (în limba engleză) sunt disponibile pe site-ul Departamentului de Protecţie Civilă şi Managementul Situaţiilor de Urgenţă islandez (https://www.almannavarnir.is/) al Oficiului Meteorologic al Islandei (https://en.vedur.is/). Sfaturile şi instrucţiunile autorităţilor islandeze (în limba engleză) sunt disponibile la https://safetravel.is/.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Copenhaga: +45 39 40 71 77, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Danemarcei şi Islanda: +45 27 35 55 37.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să respecte cu stricteţe instrucţiunile autorităţilor islandeze, şi să consulte paginile de Internet https://www.almannavarnir.is/, https://en.vedur.is/, https://safetravel.is, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

/////////////////////

Peste noapte, Protecţia Civilă islandeză a dispus evacuarea zonei Grindavík - un oraş de 3.500 de locuitori situat pe peninsula Reykjanes, la aproximativ 60 de kilometri de capitala Reykjavik din cauza riscului unei erupţii vulcanice, după puternicele cutremure înregistrate ieri.

Oficiul Meteorologic Islandez (OMI) a explicat că se teme că magma se va răspândi în subteran. Autoritatea a avertizat asupra faptului că „în prezent se formează un tunel de magmă şi ar putea ajunge la Grindaví”.

Făcând apel la populaţie „să rămână calmă”, OMI a subliniat că „nu există niciun pericol imediat şi iminent, evacuarea este în principal preventivă şi are ca obiectiv principal siguranţa tuturor locuitorilor din Grindaví”.

Drumurile din zonă au fost închise circulaţiei, iar Laguna Albastră, cunoscută atracţie turistică, a anunţat că va fi închisă timp de o săptămână.

Radiodifuzorul public islandez, Ruv, raportează că ieri a avut loc o activitate seismică intensă.

Institutul de Geofizică din SUA (USGS) informează pe site-ul său că ieri au fost înregistrate 12 cutremure, dintre care cel mai puternic a avut o magnitudine de 5,9. În acest moment, nu există informaţii despre eventuale întreruperi de trafic pe Aeroportul Internaţional Keflavík, care este situat la 23 de kilometri de centrul oraşului.

Există aproximativ 30 de vulcani activi în Islanda.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici