Zalău, Sfântu Gheorghe şi Ploieşti - cele mai eco oraşe din ţară, pentru reciclarea deşeurilor

Zalău, Sfântu Gheorghe şi Ploieşti au cel mai bune sisteme de colectare separată şi reciclare a deşeurilor, potrivit unui clasament al Eco-Rom Ambalaje, companie prezentă cu puncte de colectare separată în peste 400 de oraşe din România.

330 afișări
Imaginea articolului Zalău, Sfântu Gheorghe şi Ploieşti - cele mai eco oraşe din ţară, pentru reciclarea deşeurilor

Zalău, Sfântu Gheorghe şi Ploieşti - cele mai eco oraşe din ţară, pentru reciclarea deşeurilor (Imagine: Marius Ionut/Arhiva Mediafax Foto)

Sub 65 la sută dintre români spun că au acces la serviciile de colectare selectivă, cu o treime mai mult decât acum patru ani, în condiţiile în care, conform legislaţiei europene, până la finalul anului toţi românii trebuie să poată separa deşeurile de ambalaje, potrivit unui comunicat al companiei.

Trei dintre oraşele din România care dezvoltă sistemul de colectare separată în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat prin cantităţile colectate şi calitatea asigurării acestui serviciu pentru populaţie.

Oraşul Zalău este lider în privinţa cantităţilor reciclate pe cap de locuitor. În municipiul Zalău, fiecare locuitor colectează separat aproximativ 1 kg de deşeuri reciclabile lunar, în timp ce media pe ţară, în mediul urban, este de 0,4 kilograme pe cap de locuitor pe lună.

În 2014, în municipiu au fost reciclate aproximativ 1.000 de tone de deşeuri de ambalaje, cei peste 53.000 de locuitori ai municipiului Zalău având acces la sistemul de colecatre separată prin 262 de containere colorate, pentru deşeuri de ambalaje de hârtie-carton, plastic-metal şi sticlă.

Sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje a fost introdus în Zalău acum aproximativ şapte de ani.

În municipiul Sfântu Gheorghe, care de altfel a câştigat competiţia "Oraşul Reciclării" 2014 organizată de Eco-Rom Ambalaje, deşeurile de ambalaje sunt depuse separat corect în containerele colorate în proporţie de peste 99 la sută.

Cei 56.094 de locuitori au acces la serviciul de separare a deşeurilor de ambalaje prin cele 369 de containere colorate, iar 1.900 de gospodării pot separa deşeurile prin intermediul sistemului cu saci coloraţi. Mai mult decât atât, anul trecut au fost lansate primele proiecte de colectare "din uşă în uşă" destinate blocurilor mai mici, prin care fiecare cetăţean are la dispoziţie propria structură securizată de colectare separată (tip raft).

În 2014, în municipiu au fost colectate separat şi reciclate aproximativ 750 tone de deşeuri de ambalaje, de 7 ori mai mult faţă de cantitatea reciclată în primul an de implementare a sistemului de colectare separată, 2009.

Municipiul Ploieşti s-a confruntat cu fenomenul de amploare al furtului deşeurilor reciclabile din containere şi este printre primele oraşe din ţară care au luat măsuri de sancţionare a acestuia. Conform legislaţiei în vigoare, persoanele care sustrag deşeurile din sistemele de colectare sunt pasibile de amendă între 600 şi 1.000 lei, iar deşeurile reciclabile furate sunt confiscate. În 2014, în Ploieşti au fost realizate 57 de sesizări către Poliţia Locală privind furtul deşeurilor din sistemele de colectare publice şi 3,4 tone de deşeuri de ambalaje au fost confiscate şi reintroduse în circuitul normal de reciclare.

În plus, în cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice a municipiului, a fost înfiinţată în anul 2013 o comisie responsabilă de colectarea separată, în cadrul căreia există inspectori care verifică săptămânal punctele de colectare, sesisează eventualele probleme şi identifică soluţii pentru rezolvarea lor. Eliminarea furtului a condus la creşterea cantităţilor colectate cu 30 la sută faţă de anul precedent.

Cei peste 197.000 de ploieşteni au acces la 654 de containere speciale. Anul trecut, ploieştenii au colectat separat peste 560 tone de deşeuri de ambalaje, de 17 ori mai mult faţă de cantitatea reciclată în primul an de implementare a sistemului, respectiv din 2010.

În prezent, la nivel naţional, se reciclează 55 la sută din ambalajele puse pe piaţă, potrivit Eco-Rom Ambalaje, al cărui sistem de colectare separată este prezent în 464 de localităţi (87 la sută din mediul urban şi 13 la sută din mediul rural) şi deserveşte 9.027.934 de locuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici