Ziua Marii Uniri. 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Semnificaţie, istoric şi programul evenimentelor

Ziua Marii Uniri. Pe 1 Decembrie, românii sărbătoresc Ziua Naţională şi rememorează Marea Unire din 1918. Momentul istoric marchează întregirea ţării prin alăturarea Transilvaniei, iar festivităţile anuale le amintesc oamenilor de formarea României Mari, care a adus împreună poporul unit în spirit, limbă şi valori.

16913 afișări
Imaginea articolului Ziua Marii Uniri. 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Semnificaţie, istoric şi programul evenimentelor

Ziua Marii Uniri. 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Semnificaţie, istoric şi programul evenimentelor

101 ani de la Marea Unire. În ţară vor avea loc peste 660 manifestări de 1 Decembrie, respectiv parade militare, ceremonii de depuneri de coroane şi evenimente cultural - artistice. Cele mai semnificative evenimente sunt organizate în Bucureşti şi Alba Iulia.

Ziua Marii Uniri. Semnificaţia zilei de 1 Decembrie

1 decembrie nu a marcat mereu Ziua Naţională, ci fost promulgată în 1990 de fostul preşedinte Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial  nr. 95 din 1 august al aceluiaşi an. În trecut, între 1866 şi 1947, românii sărbătoreau Ziua Naţională pe 10 Mai, data la care Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen şi-a depus în anul 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. Tot pe 10 mai a fost proclamată şi independenţa României din 1877.

Odată cu abdicarea Regelui Mihai I şi cu proclamarea Republicii Populare Române, Ziua Naţională a fost schimbată în 23 August, sub numele oficial de „ziua insurecţiei armate antifasciste”, Această zi a marcat şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

La 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia a adoptat rezoluţia care atesta unirea tuturor românilor din provinciile istorice cu România formată până la acea dată doar din Ţara Românească şi Moldova. În ziua de 11 decembrie 1918, regele Ferdinand a ratificat Legea Unirii printr-un decret, aceasta fiind votată ulterior de Adunarea Deputaţilor.

În prezent, data de 1 Decembrie este sărbătoare publică, românii amintindu-şi an de an de lupta asiduă pe care au dus-o strămoşii lor pentru a aduce poporul sub acelaşi steag. Este un moment solemn, dar şi de bucurie, care le oferă oamenilor ocazia de a se reconecta la valorile naţionale şi la spiritul neamului. Cu ocazia Zilei Naţionale au loc numeroase manifestaţii militare şi religioase în întreaga ţară, dar mai ales în Capitală şi la Alba Iulia, locul unde s-a înfăptuit Unirea.

Oamenii se adună în numere ameţitoare la paradele organizate cu această ocazie, asistând la ceremoniile organizate de către oficiali şi la depunerile de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor. De asemenea, românii sărbătoresc ziua de 1 Decembrie şi prin concerte de muzică populară în aer liber, unde se consumă preparate tradiţionale. Nu în ultimul rând, patrioţii arborează cu mândrie tricolorul, simbol al Unirii din 1918 şi al solidarităţii naţionale.
 

Parada de 1 Decembrie şi restricţii de trafic în Bucureşti
 

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave, vor participa duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Naţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Tot în Bucureşti va avea loc duminică, 1 decembrie, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Vezi restricţiile rutiere pentru parada de 1 Decembrie, din Bucureşti.
 

Ziua Marii Uniri. Programul evenimentelor de 1 decembrie de la Bucureşti şi Alba Iulia
 

Peste 27.000 de angajaţi ai MAI sunt la datorie în data de 1 Decembrie pentru a asigura măsurile de ordine publică şi intervenţiile în caz de urgenţă, cu accent pe evenimentele publice prilejuite de Ziua Naţională.

La parada militară organizată în Capitală vor defila de la ora 11.00 pe sub Arcul de Triumf ofiţeri, agenţi şi subofiţeri din cadrul Poliţiei, Jandarmeriei, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei de Frontieră, dar şi studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. De asemenea, la defilare MAI aduce şi tehnica folosită de structurile Ministerului Afacerilor Interne pentru îndeplinirea misiunilor sale.

Peste 50 de aeronave sunt aşteptate să evolueze la parada militară de Ziua Naţională a României, dar asta depinde de condiţiile meteorologice din data de 1 Decembrie.

De asemenea, detaşamentele de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

Totodată, imediat după încheierea defilării militarilor şi a tehnicii, publicul va putea vizita, până la ora 14.00, expoziţiile de tehnică militară care vor fi amplasate în zona Pieţei Presei Libere şi în zona Monumentului Infanterie (B-dul Kiseleff).

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.00, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, va avea loc ceremonia militară la care vor lua parte aproximativ 1.400 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu aproximativ 110 mijloace tehnice şi circa 15 aeronave.

Începând cu ora 10.00, la Monumentul „Marii Uniri” va fi organizată o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori, iar între orele 11.00 şi 12.30, publicul va avea ocazia să vizioneze tehnica participantă la defilare, care va fi staţionată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali şi Irak, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici