Ziua Naţională cu vin fiert, fasole cu cârnaţi şi ceremonii militare, în mai multe oraşe din Moldova/ Premieră: Unde va avea loc parada de la Iaşi

Ziua Naţională va fi prilej de sărăbătoare în oraşele din zona Moldovei, când autorităţile locale îi aşteaptă cu vin fiert şi fasole cu cârnaţi pe localnici şi turişti. Pentru a cinsti memoria eroilor, vor organizate ceremonii militare şi depuneri de coroane.

2184 afișări
Imaginea articolului Ziua Naţională cu vin fiert, fasole cu cârnaţi şi ceremonii militare, în mai multe oraşe din Moldova/ Premieră: Unde va avea loc parada de la Iaşi

Ziua Naţională cu vin fiert, fasole cu cârnaţi şi ceremonii militare, în mai multe oraşe din Moldova/ Ce evenimente au pregătit administraţiile locale

Brăila

La Brăila, autorităţile au pregătit spectacole şi un târg al meşterilor populari, dar şi ceremonii militare pentru a marca Ziua Naţională a României. Tot vineri, va fi deschis în mod oficial iluminatul festiv.

Prefectura şi Garnizoana Brăila organizează, de 1 Decembrie, manifestări dedicate Zilei Naţionale, care vor culmina cu o paradă militară. În cadrul evenimentului, brăilenii care se vor afla în Piaţa Independenţei vor primi, gratuit, porţii de fasole cu ciolan.

Tot pe 1 Decembrie, în centrul oraşului Brăila va fi inaugurat Târgul de Iarnă. Timp de 10 zile, în parcarea de lângă Palatul Administrativ vor fi 20 de căsuţe de lemn unde îşi vor expune marfa meşteri populari din România şi din Republica Moldova.

De Ziua Naţională, la Brăila va avea loc şi o Paradă a Colindătorilor. Conform programului anunţat de Primărie, alaiul va porni din cartierul Viziru şi va merge pe Calea Călăraşilor, până în Piaţa Independenţei.
Seara, primarul Marian Dragomir va aprinde luminile de sărbătoare de pe străzile municipiului Brăila. Ceremonia va avea loc în Piaţa Independenţei acolo unde va fi amplasată şi o scenă pentru concerte.

În perioada 1 – 10 decembrie, în cadrul Târgului de Iarnă, zeci de artişti din toată ţara şi din Republica Moldova vor urca pe scena construită de Primărie. Ansamblul Baştina Străşeni din Republica Moldova şi Ansamblul profesionist de muzică şi dans popular „Izvoraşul” al Palatului Culturii „Nicolae Botgros” din Cahul se află printre invitaţii speciali.

Primăria municipiului Brăila a anunţat că pentru evenimentele organizate de municipalitate a fost alocată suma de 60.000 de lei.

Galaţi

Ceremonii religioase şi militare, spectacole şi un târg al meşterilor populari vor avea loc, în municipiul Galaţi, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a Sărbătorii Sfântului Andrei, ocrotitorul spirtual al oraşului.
În perioada 30 noiembrie - 3 decembrie, la Galaţi au loc manifestări religioase, militare şi de divertisment.

În 1 Decembrie, Prefectura şi Garnizoana Galaţi organizează manifestări dedicate Zilei Naţionale a României. Acestea încep cu un „Te Deum" la Catedrala Arhiepiscopală, ce va fi urmat de un ceremonial militar şi religios la Mausoleul Eroilor din Cimitirul Eternitatea.

Pe esplanada Prefecturii din Galaţi vor mai fi un ceremonial cu paradă militară, precum şi exerciţii demonstrative de intervenţie în situaţii deosebite.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că pentru evenimentele organizat în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie a fost alocată suma de 625.233,53 lei fără TVA.

Botoşani

Pentru 1 Decembrie, Primăria Botoşani a pregătit 1.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert, care sunt preparate la cantina de ajutor social, cu bani din sponsorizări.

Prefectura Botoşani a comandat 800 de steguleţe tricolore care vor fi împărţite celor prezenţi la parada militară, iar Consiliul Judeţean Botoşani vine cu un program artistic susţinut de Orchestra ”Rapsozii Botoşanilor”.

Evenimentele dedicate Zilei Naţionale debutează vineri, la ora 9.30, cu ceremonia militară în Centrul Vechi al oraşului, odată cu constituirea detaşamentului de onoare, format din plutoane de militari de la Unitatea Militară 01251 Botoşani, Unitatea Militară 01189 Botoşani, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

La ora 10:00 este programată întâmpinarea oficialităţilor şi interpretarea Imnului Naţional al României, urmat de oficierea unei slujbe religioase şi depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial.

De la ora 11:00 este programată defilarea detaşamentului de onoare, iar de la ora 14.00, în faţa sediului Prefecturii, va avea loc un spectacol susţinut de Orchestra ”Rapsozii Botoşanilor” şi soliştii acesteia.

Iaşi

La Iaşi, ceremoniile dedicate Zilei Naţionale nu mai au loc în Piata Unirii, anul acesta, ci în Piata Palatului Culturii. Ceremoniile începe de la ora 10.

Am adus un element de noutate în desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, din dorinţa de a clarifica anumite momente istorice din viaţa acestui oraş. Astfel, aniversarea zilei de 1 decembrie o vom face în faţa Palatului Culturii, în zona în care, pe parcursul anului, se desfăşoară mai multe evenimente, inclusiv cele dedicate cinstirii memoriei celor care s-au jertfit în decembrie 1989. Momentul aniversar va fi însoţit şi de o paradă militară, motiv pentru care îi mulţumesc public ministrului Apărării Naţionale, domnul Mihai Fifor, pentru că a inclus şi Iaşiul în rândul celor trei oraşe în care vor avea loc parade militare, alături de Bucureşti şi Alba Iulia”, a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica,

La ora 10, la Iaşi va avea loc un concert de muzică populară, ”Noi suntem români”, la care vor cânta Constantin Bahrin, David Simion, Claudia Martinică, Ştefan Pintilie.

Va urma o slujbă oficiată de înalţii prelaţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Episcopiei Romano – Catolice, iar oficialităţile prezente vor susţine discursuri de pe scena amplasată lângă statuia domnitorului Ştefan cel Mare. Vor fi depuse coroane de flori, iar mai apoi va începe parada militară.

La ora 12 va începe partea a doua a concertului de muzică populară, când vor cânta Olimpia Nistor, Cristinel Iordăchioaia, Nina Cuciuc şi Ştefan Deaconiţa.

Tot la 12 vor fi servite şi 5.000 de porţii de fasole de post, cârnaţi, ceai şi vin fiert.

La ora 17.00 se vor aprinde luminile de Crăciun, iar ieşenii vor putea urmări şi retragerea cu torte a militarilor Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt”, pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare – Palatul Culturii.

Evenimentele dedicate Zilei Naţionale se vor încheia cu proiecţii de lumină pe un drapel montat pe turnul Palatului Culturii, în timpul intonării imnului naţional de către fanfara militară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici