33 de sportivi, premiaţi cu peste 1,2 milioane de euro pentru performanţele de la JO

Guvernul va aloca suma totală de 1.277.500 de euro pentru a-i premia, conform legii, pe cei 33 de sportivi din delegaţia României care s-au clasat în primele şase locuri la Jocurile Olimpice de la Beijing.

19 afișări
Imaginea articolului 33 de sportivi, premiaţi cu peste 1,2 milioane de euro pentru performanţele de la JO

33 de sportivi, premiaţi cu peste 1,2 milioane de euro pentru performanţele de la JO

Potrivit legislaţiei în vigoare, un titlu olimpic este răsplătit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro.

Tot în lege se menţionează că aceste sume pot fi dublate, la propunerea preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, lucru care s-a întâmplat de fiecare dată.

Pe lângă medaliaţi legea prevede să fie premiaţi şi ocupanţii locurilor 4-6, după cum urmează: locul IV - 14.000 euro, locul V - 10.500 euro, locul VI - 7.000 euro.

Legislaţia în vigoare nu permite dublarea premiilor în cazul locurilor 4-6, însă secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a afirmat că forul olimpic va încerca să obţină o Hotărâre de Guvern care să facă posibilă mărirea acestor sume.

"În acest moment nu s-a luat nicio decizie. Vom face o încercare să obţinem dublarea premiilor şi pentru locurile 4-6, dar este o decizie pe care nu putem să o luăm doar noi. Ţinând cont că foarte mulţi sportivi au muncit foarte mult şi au fost atât de aproape de o medalie, ne-am gândit la soluţia aceasta. Însă nu se poate pune în practică decât printr-o hotărâre de Guvern, pentru că potrivit legii se pot dubla numai premiile pentru locurile 1-3 la JO. Noi putem propune Agenţiei Naţionale pentru Sport. Apoi ANS, care este ordonatorul principal de credite, poate să iniţieze o hotărâre de Guvern pe care Guvernul României să o aprobe. Noi nu putem decât să propunem, restul nu mai depinde de noi", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ioan Dobrescu.

Dintre cei 102 sportivi care au reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Beijing, 19 au reuşit să urce pe podium. În plus, 16 sportivi (unii fiind dintre cei 19) au terminat pe unul dintre locurile 4-6 şi vor fi premiaţi de COSR, cu bani de la Guvern.

Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare şi considerând că se vor dubla numai sumele cuvenite medaliaţilor, cei mai mulţi bani de la stat îi va primi gimnasta Sandra Izbaşa (aur la sol şi bronz pe echipe) şi canotoarele Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu (aur la dublu rame fără cârmaci şi bronz la 8+1), câte 112.000 de euro (70.000 euro pentru aur şi 42.000 euro pentru bronz).

Celelalte două campioane olimpice de la Beijing, judoka Alina Dumitru (categoria 48 kg) şi atleta Constantina Diţă Tomescu (maraton) vor încasa câte 70.000 de euro.

Pe locul al treilea ca valoare a premiului se situează medaliata cu argint la spadă Ana Maria Brânză, care va primi 56.000 de euro.

Gimnastele Steliana Nistor (bronz cu echipa şi locul V la individual compus) şi Gabriela Drăgoi (bronz cu echipa şi locul V la bârnă) vor fi recompensate cu câte 52.500 de euro

Următorii sportivi medaliaţi cu bronz, 11 la număr, vor primi câte 42.000 de euro: canotoarele Doina Ignat (8+1), Elena Georgescu (8+1), Simona Muşat (8+1), Ioana Papuc (8+1), Rodica Şerban (8+1), Constanţa Burcică (8+1) şi Eniko Barabas (8+1), gimnastele Anamaria Tămârjan (echipe), Andreea Acatrinei (echipe) şi Andreea Grigore (echipe) şi scrimerul Mihai Covaliu (sabie).

Înotătoarea Camelia Potec, care a ratat obţinerea unei medalii, deşi a fost prezentă în trei finale, va fi totuşi premiată cu 31.500 de euro pentru locul IV la 800 m liber (14.000 euro), locul V la 200 m liber (10.500 euro) şi locul VI la 400 m liber (7.000 euro).

Premii de câte 14.000 de euro vor încasa ceilalţi ocupanţi ai locului IV: Marian Drăgulescu (gimnastică - sărituri), Antoniu Buci (haltere - categoria 62 kg), Nicolae Flocea (canoe dublu 1000 m), Constantin Popa (canoe dublu 1000 m), Alin Moldoveanu (tir - puşcă aer comprimat 10 m).

Pentru locul cinci la JO-2008 vor fi recompensaţi, cu câte 10.500 de euro, şase sportivi: Marian Oprea (atletism - triplusalt), Cristina Casandra (atletism - 3.000 m obstacole), Georgian Popescu (box - categoria 60 kg), Florin Mironcic (canoe simplu 1000 m), Gheorghiţă Ştefan (lupte libere - categoria 74 kg), Ana Maria Pavăl (lupte feminin - categoria 55 kg).

În sfârşit, alţi doi sportivi, Iosif Chirilă şi Andrei Cuculici, vor primi câte 7.000 de euro pentru locul şase ocupat în proba de canoe dublu pe distanţa de 500 m.

Pentru campionii olimpici, la aceste premii se mai adaugă câte 10.000 de euro de la firma Niro, unul dintre sponsorii COSR, o maşină Hover de la Alexandrion, un alt sponsor al COSR, precum şi bani de la cluburile la care sunt legitimaţi sportivii.

Sumele oferite de cluburi pot fi cel mult cât jumătate din cele de la Guvern. La acestea se mai pot adăuga bani şi premii de la diverşi sponsori, atât pentru campionii olimpici, cât şi pentru ceilalţi sportivi cu performanţe notabile la Beijing.

România a terminat ediţia a 29-a a Jocurilor Olimpice de la Beijing pe locul al 17-lea în clasamentul pe medalii, cu un total de 8 medalii, 4 de aur, 1 de argint şi 3 de bronz.

La precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice, la Atena, în 2004, bilanţul delegaţiei României a fost de 19 medalii, dintre care opt de aur, cinci de argint şi şase de bronz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici