Alpiniştii David Neacşu şi Tulit Zsombor vor participa la o expediţie românească în Antarctica

Alpiniştii David Neacşu (Bucureşti) şi Tulit Zsombor (Sfântu Gheorghe) vor participa, în perioada 3 ianuarie - 15 februarie 2009, la expediţia românească "Northland Antarctica 2009, Mt. Vinson 4897".

294 afișări
Imaginea articolului Alpiniştii David Neacşu şi Tulit Zsombor vor participa la o expediţie românească în Antarctica

Alpinistul David Neacşu (Imagine: Mediafax Foto)

Scopul expediţiei este ascensiunea vârfului Vinson (4.897 metri), cel mai înalt de pe continentul Antarctica, situat la 1.200 de kilometri de Polul Sud.

Alpinistul David Neacşu a condus prima expediţie romănească pe Muntele Everest, în anul 2003. De asemenea, a mai realizat ascensiuni pe vârfurile Mont Blanc (Franţa), Kilimanjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina), McKinley (Alaska), Mont Kenya (Kenya), Huascaran (Peru), Illimani (Bolivia), Cotopaxi (Ecuador), Klucev (Kamchatka – Rusia), Ruwenzori (Uganda), Orizaba (Mexic) şi pe Carsensz Pyramid (Papua Noua Guinee).

Tulit Zsombor are 33 de ani şi a participat la expediţii pe varfurile Triglav (Slovenia), Ercyes (Turcia), Mont Blanc (Franţa), Elbrus (Rusia), Lenin (Kirgizstan), McKinley (Alaska), Matterhorn (Elveţia), Kilimandjaro (Tanzania) şi Aconcagua (Argentina). Este deţinător al recordului naţional de înălţime de ascensiune şi coborâre pe schiuri (6400 metri).

Cei doi alpinişti ver pleca din localitatea Punta Arenas (Chile) spre tabăra Patriot Hills, punctul de unde se pleacă în toate expediţiile din Antarctica. În funcţie de starea vremii se va zbura către tabăra de bază, aflată la altitudinea de 2200 metri, iar de acolo va începe expediţia propriu-zisă care va trece prin cele 3 tabere intermediare, Half Camp - 2500 metri, Low Camp - 2750 metri şi High Camp - 3710 metri.

Antarctica este continentul cel mai rece, cu temperaturi medii anuale de -30 de grade Celsius, iar vântul poate atinge viteze de până la 300 km/h. 98 la sută din teritoriu este acoperit de gheaţă şi este locuit doar de persoane implicate în studii ştiinţifice. Iarna se înregistrează frecvent valori de -80/-85 grade Celsius, în interiorul continentului, vara acestea ajung până la -30 de grade. Cea mai scăzută temperatură (- 89.2 grade Celsius) a fost înregistrată la staţia sovietică Vostok ( 3488 metri), pe data de 21 iulie 1983.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici